XΑυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Μάθε περισσότερα OK
 
 
 
Νέα προϊόντα
INTERAMERICAN: Νέα σειρά προϊόντων υγείας bewell
Eurobank Travel: Όφελος 5% και 6 άτοκες δόσεις
Διπλάσια yellows στο Pet City με κάρτες Πειραιώς
Προπαραγγείλτε το νέο iPhone και πάρτε το στις 28/9
My Alpha Moblile: Πληρωμές οφειλών με σκανάρισμα
Public: Νέο laptop με 20% Επιστροφή μέσω Eurobank
Aegean Airlines: Πτήσεις από 15/10 με έκπτωση 40%
 
Δείτε όλα τα νέα προϊόντα
Εργαλεία Υπολογισμού
Newsletter
Εγγραφείτε στο site για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα προϊόντα των τραπεζών και να μένετε ενημερωμένοι για ευκαιρίες που υπάρχουν στον τραπεζικό κλάδο πατώντας εδώ

  Image Map

Online υπηρεσίες τραπεζικής
Μικροεμβάσματα σε όλη την Ευρωζώνη σε λιγότερο από 10'' υπόσχεται η ΕΚΤ
Τελευταία ενημέρωση: 10/04/2018 11:48

Να στείλουν μικροποσά σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα σε ολόκληρη την ευρωζώνη θα μπορούν οι καταναλωτές μέχρι και το 2019, μέσω μίας νέας υπηρεσίας.

Ο λόγος γίνεται για το σχήμα Άμεσων Μεταφορών Πίστωσης του SEPA (SCT Inst), το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί τον Νοέμβριο του 2017.

Δίνει στην αγορά πληρωμών μικρής αξίας μια κοινή βάση για την παροχή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που δημιουργούν αξία για τους πελάτες και ενισχύουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών (ΠΥΠ).

Εξ αρχής, περίπου 600 ΠΥΠ από οκτώ χώρες της ζώνης του ευρώ εγγράφηκαν ως συμμετέχοντες στο σχήμα SCT Inst, δηλ. είναι τουλάχιστον προσβάσιμοι για πληρωμές SCT Inst. Το 2018, το 2019 και τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσουν και άλλοι ΠΥΠ από άλλες χώρες.

Οι λύσεις για μεταφορές

Οι λύσεις πληρωμών μικρής αξίας που βασίζονται στο σχήμα SCT Inst επιτρέπουν στους πελάτες – δηλ. σε καταναλωτές, επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς – να στέλνουν και να λαμβάνουν πληρωμές χωρίς μετρητά σε όλη την Ευρώπη σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα.

Οι πληρωμές πιστώνονται αμέσως στον λογαριασμό του δικαιούχου και μπορούν έτσι να χρησιμοποιηθούν άμεσα για τη διενέργεια περαιτέρω συναλλαγών.

Με βάση το σχήμα SCT Inst, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν καινοτόμες λύσεις για πληρωμές μεταξύ ιδιωτών, πληρωμές ιδιωτών προς επιχειρήσεις σε τερματικά πληρωμών και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς και για πληρωμές μεταξύ επιχειρήσεων.

Έμβασμα με τον αριθμό του κινητού

Τέτοιες καινοτόμες λύσεις περιλαμβάνουν π.χ. πληρωμές μεταξύ ιδιωτών μέσω κινητών συσκευών κατά τις οποίες ο αριθμός κινητού τηλεφώνου του παραλήπτη υποκαθιστά τον Διεθνή Αριθμό Τραπεζικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Οι καινοτόμες λύσεις έχουν τη δυνατότητα επέκτασης και σε πληρωμές ιδιωτών προς επιχειρήσεις π.χ.  για υπηρεσίες που παρέχονται στο σπίτι ή στο σημείο πώλησης.

Στο ηλεκτρονικό εμπόριο, οι άμεσες πληρωμές επιτρέπουν στους διαδικτυακούς εμπόρους να συγχρονίζουν την παράδοση αγαθών και υπηρεσιών με την πληρωμή.

Για τις πληρωμές μεταξύ επιχειρήσεων, οι άμεσες πληρωμές βελτιώνουν τις ταμειακές ροές και βελτιστοποιούν τη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης.

Γενικότερα, μειώνουν τις περιπτώσεις καθυστέρησης πληρωμών και επιταχύνουν την εξόφληση τιμολογίων.

Ανταγωνισμός με bitcoin

Οι πληρωμές SCT Inst πληρούν όχι μόνο το κριτήριο της ταχύτητας, αλλά και της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας, καθώς υπάγεται σε πλαίσιο επίβλεψης από το Ευρωσύστημα.

Η υποκείμενη υποδομή της αγοράς, η οποία επίσης υπάγεται σε πλαίσιο επίβλεψης από το Ευρωσύστημα, διασφαλίζει ότι οι πληρωμές SCT Inst διεκπεραιώνονται και διακανονίζονται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο διακανονισμός πραγματοποιείται με χρήμα κεντρικής τράπεζας.

Στο πλαίσιο της καινοτομίας στις πληρωμές μικρής αξίας, είναι σημαντικό να γίνει σαφής διάκριση ανάμεσα αφενός στην ανάπτυξη μέσων πληρωμής και λύσεων που διέπονται από τη νομοθεσία της
ΕΕ και εκφράζονται σε νόμισμα που αντιπροσωπεύει ειδική απαίτηση έναντι της εκδότριας κεντρικής τράπεζας και αφετέρου στην ανάδυση συστημάτων εικονικών νομισμάτων, όπως το Bitcoin.

Ο κίνδυνος με τα εικονικά νομίσματα

Ο όρος “εικονικό νόμισμα” είναι παραπλανητικός, υπό την έννοια ότι, σε αντίθεση με ένα πραγματικό νόμισμα, το εικονικό νόμισμα δεν αντιπροσωπεύει απαίτηση έναντι ενός εκδότη.

Επιπλέον, δεν έχει σαφή νομική βάση και δεν υπόκειται σε ρύθμιση. Έτσι, η ΕΚΤ θεωρεί τα “εικονικά νομίσματα” απλώς ως “ψηφιακή αναπαράσταση αξίας”.

Οι χρήστες πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι η αξία των “εικονικών νομισμάτων” μπορεί να παρουσιάσει έντονες διακυμάνσεις και να τροφοδοτείται από κερδοσκοπικές δραστηριότητες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, σε σύγκριση με άλλες ψηφιακές μεθόδους πληρωμής, η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για ορισμένα εικονικά νομίσματα είναι πολύ υψηλή, καθώς ο αλγόριθμος για την επαλήθευση των συναλλαγών απαιτεί σημαντική υπολογιστική ισχύ, άρα και ηλεκτρική ενέργεια.

Η εφαρμογή των άμεσων πληρωμών σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ θα ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα και τις δυνατότητες καινοτομίας του οικοσυστήματος πληρωμών μικρής αξίας στην Ευρώπη.

Οι πληρωμές αυτές υποστηρίζονται από την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη στο νόμισμα, το ευρώ. Τα “εικονικά νομίσματα”, αντίθετα, μπορούν να θεωρηθούν κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία και επομένως υπόκεινται σε κινδύνους.

Δεν υποστηρίζονται από μια εκδότρια αρχή και επομένως η χρήση τους ως μέσου πληρωμής, λογιστικής μονάδας και μέσου αποθήκευσης αξίας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Επιστροφή
blog comments powered by Disqus
Διαβάστε επίσης
Νέα παγίδα μέσω phishing e-mail για τους χρήστες του e-banking της Alpha Bank 23/09/2018 21:03
My Alpha Moblile: Πληρωμές οφειλών με σκανάρισμα 21/09/2018 09:22
Το νέα παραπλανητικό e-mail που στοχεύει στα στοιχεία e-banking πελατών της ΕΤΕ 20/09/2018 09:04
Στον αέρα το νέο portal της Alpha Bank - Αλλάζει όνομα το e-banking 09/09/2018 17:31
Πολύ μεγάλη προσοχή! Νέο απατηλό e-mail κλέβει τα στοιχεία του e-banking σας 30/08/2018 09:20
Προσοχή! Νέο κόλπο για να σας «κλέψουν» τα στοιχεία εισόδου στο e-banking με SMS 28/08/2018 06:01
Οδηγίες για ασφαλείς συναλλαγές μέσω e-banking - Τι να προσέχετε 18/08/2018 05:12
Τρ. Πειραιώς: Νέο alert πακέτο για επιχειρήσεις 14/08/2018 09:27
Ποιους λογαριασμούς μπορείτε να ανοίξετε online από το e-banking - Η πλήρης λίστα 31/07/2018 12:23
Μην περιμένετε στην ουρά για την πληρωμή των φόρων - Όλες οι online επιλογές 30/07/2018 18:51
Μπορεί να σας ενδιαφέρει
LetsFerry: Νέα υπηρεσία Online κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων - Όλοι οι προορισμοί 17/12/2015 22:28
Ιατρική περίθαλψη: Απλοποίηση διαδικασιών για 3 εκατ. ανασφάλιστους 23/04/2015 09:09
«Σήκωσαν» 200.000 ευρώ από ATM της Εθνικής Τράπεζας στο Πικέρμι 03/05/2015 14:10
Πώς να μειώσετε τις δόσεις σας στο μισό 06/12/2009 17:27
Εξοφλήστε τα χρέη των καρτών σας άτοκα! 06/12/2009 17:39