XΑυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Μάθε περισσότερα OK
 
 
 
Νέα προϊόντα
WIND: Κερδίστε το 10% των αγορών σας σε yellows
Εκδρομές με 10% €πιστροφή με κάρτες Eurobank
Τρ. Πειραιώς: Κέρδισε σε yellows την αξία των αγορών σου
BP: Δώρο ποτήρια για coctails μέσω Alpha Bonus
yellowday: Δώρα για τις γιορτές με έκπτωση ως 50%
Κερδίστε 6 ευρώ με κάθε online αγορά στα ΑΒ
Τρ. Πειραιώς: Online εμπορικά εμβάσματα ως €50.000 στο εξωτερικό
 
Δείτε όλα τα νέα προϊόντα
Εργαλεία Υπολογισμού
Newsletter
Εγγραφείτε στο site για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα προϊόντα των τραπεζών και να μένετε ενημερωμένοι για ευκαιρίες που υπάρχουν στον τραπεζικό κλάδο πατώντας εδώ

Image Map

Online υπηρεσίες τραπεζικής
Μικροεμβάσματα σε όλη την Ευρωζώνη σε λιγότερο από 10'' υπόσχεται η ΕΚΤ
Τελευταία ενημέρωση: 10/04/2018 11:48

Να στείλουν μικροποσά σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα σε ολόκληρη την ευρωζώνη θα μπορούν οι καταναλωτές μέχρι και το 2019, μέσω μίας νέας υπηρεσίας.

Ο λόγος γίνεται για το σχήμα Άμεσων Μεταφορών Πίστωσης του SEPA (SCT Inst), το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί τον Νοέμβριο του 2017.

Δίνει στην αγορά πληρωμών μικρής αξίας μια κοινή βάση για την παροχή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που δημιουργούν αξία για τους πελάτες και ενισχύουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών (ΠΥΠ).

Εξ αρχής, περίπου 600 ΠΥΠ από οκτώ χώρες της ζώνης του ευρώ εγγράφηκαν ως συμμετέχοντες στο σχήμα SCT Inst, δηλ. είναι τουλάχιστον προσβάσιμοι για πληρωμές SCT Inst. Το 2018, το 2019 και τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσουν και άλλοι ΠΥΠ από άλλες χώρες.

Οι λύσεις για μεταφορές

Οι λύσεις πληρωμών μικρής αξίας που βασίζονται στο σχήμα SCT Inst επιτρέπουν στους πελάτες – δηλ. σε καταναλωτές, επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς – να στέλνουν και να λαμβάνουν πληρωμές χωρίς μετρητά σε όλη την Ευρώπη σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα.

Οι πληρωμές πιστώνονται αμέσως στον λογαριασμό του δικαιούχου και μπορούν έτσι να χρησιμοποιηθούν άμεσα για τη διενέργεια περαιτέρω συναλλαγών.

Με βάση το σχήμα SCT Inst, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν καινοτόμες λύσεις για πληρωμές μεταξύ ιδιωτών, πληρωμές ιδιωτών προς επιχειρήσεις σε τερματικά πληρωμών και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς και για πληρωμές μεταξύ επιχειρήσεων.

Έμβασμα με τον αριθμό του κινητού

Τέτοιες καινοτόμες λύσεις περιλαμβάνουν π.χ. πληρωμές μεταξύ ιδιωτών μέσω κινητών συσκευών κατά τις οποίες ο αριθμός κινητού τηλεφώνου του παραλήπτη υποκαθιστά τον Διεθνή Αριθμό Τραπεζικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Οι καινοτόμες λύσεις έχουν τη δυνατότητα επέκτασης και σε πληρωμές ιδιωτών προς επιχειρήσεις π.χ.  για υπηρεσίες που παρέχονται στο σπίτι ή στο σημείο πώλησης.

Στο ηλεκτρονικό εμπόριο, οι άμεσες πληρωμές επιτρέπουν στους διαδικτυακούς εμπόρους να συγχρονίζουν την παράδοση αγαθών και υπηρεσιών με την πληρωμή.

Για τις πληρωμές μεταξύ επιχειρήσεων, οι άμεσες πληρωμές βελτιώνουν τις ταμειακές ροές και βελτιστοποιούν τη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης.

Γενικότερα, μειώνουν τις περιπτώσεις καθυστέρησης πληρωμών και επιταχύνουν την εξόφληση τιμολογίων.

Ανταγωνισμός με bitcoin

Οι πληρωμές SCT Inst πληρούν όχι μόνο το κριτήριο της ταχύτητας, αλλά και της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας, καθώς υπάγεται σε πλαίσιο επίβλεψης από το Ευρωσύστημα.

Η υποκείμενη υποδομή της αγοράς, η οποία επίσης υπάγεται σε πλαίσιο επίβλεψης από το Ευρωσύστημα, διασφαλίζει ότι οι πληρωμές SCT Inst διεκπεραιώνονται και διακανονίζονται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο διακανονισμός πραγματοποιείται με χρήμα κεντρικής τράπεζας.

Στο πλαίσιο της καινοτομίας στις πληρωμές μικρής αξίας, είναι σημαντικό να γίνει σαφής διάκριση ανάμεσα αφενός στην ανάπτυξη μέσων πληρωμής και λύσεων που διέπονται από τη νομοθεσία της
ΕΕ και εκφράζονται σε νόμισμα που αντιπροσωπεύει ειδική απαίτηση έναντι της εκδότριας κεντρικής τράπεζας και αφετέρου στην ανάδυση συστημάτων εικονικών νομισμάτων, όπως το Bitcoin.

Ο κίνδυνος με τα εικονικά νομίσματα

Ο όρος “εικονικό νόμισμα” είναι παραπλανητικός, υπό την έννοια ότι, σε αντίθεση με ένα πραγματικό νόμισμα, το εικονικό νόμισμα δεν αντιπροσωπεύει απαίτηση έναντι ενός εκδότη.

Επιπλέον, δεν έχει σαφή νομική βάση και δεν υπόκειται σε ρύθμιση. Έτσι, η ΕΚΤ θεωρεί τα “εικονικά νομίσματα” απλώς ως “ψηφιακή αναπαράσταση αξίας”.

Οι χρήστες πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι η αξία των “εικονικών νομισμάτων” μπορεί να παρουσιάσει έντονες διακυμάνσεις και να τροφοδοτείται από κερδοσκοπικές δραστηριότητες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, σε σύγκριση με άλλες ψηφιακές μεθόδους πληρωμής, η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για ορισμένα εικονικά νομίσματα είναι πολύ υψηλή, καθώς ο αλγόριθμος για την επαλήθευση των συναλλαγών απαιτεί σημαντική υπολογιστική ισχύ, άρα και ηλεκτρική ενέργεια.

Η εφαρμογή των άμεσων πληρωμών σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ θα ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα και τις δυνατότητες καινοτομίας του οικοσυστήματος πληρωμών μικρής αξίας στην Ευρώπη.

Οι πληρωμές αυτές υποστηρίζονται από την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη στο νόμισμα, το ευρώ. Τα “εικονικά νομίσματα”, αντίθετα, μπορούν να θεωρηθούν κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία και επομένως υπόκεινται σε κινδύνους.

Δεν υποστηρίζονται από μια εκδότρια αρχή και επομένως η χρήση τους ως μέσου πληρωμής, λογιστικής μονάδας και μέσου αποθήκευσης αξίας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Επιστροφή
blog comments powered by Disqus
Διαβάστε επίσης
Σε αυτά τα τραπεζικά καταστήματα μπορείτε να κάνετε σήμερα Σάββατο πληρωμές 15/12/2018 10:10
Αφορολόγητο: Λίγες ημέρες ακόμη για να κάνετε τις e-δαπάνες - Άμεσος έλεγχος στο e-banking σας 14/12/2018 10:36
Τρ. Πειραιώς: Online εμπορικά εμβάσματα ως €50.000 στο εξωτερικό 11/12/2018 09:59
Τέλη κυκλοφορίας: Πληρώστε τα στο e-banking χωρίς τον κωδικό του Taxis - Οδηγίες 11/12/2018 09:34
Δωρεάν wi-fi σε 117 δήμους σε όλη την Ελλάδα με κοινοτική επιδότηση - Δείτε τη λίστα 08/12/2018 09:21
Τρ. Πειραιώς: Νέο κατάστημα διευρυμένου ωραρίου e-branch στη Θεσσαλονίκη 04/12/2018 10:22
i-bank pass - Εθνική: e-αριθμός προτεραιότητας για να μην περιμένε στην ουρά για το Ταμείο 03/12/2018 10:21
Νέο σύστημα online εμβασμάτων από την ΕΚΤ - Αποστολή χρημάτων στο δευτερόλεπτο 01/12/2018 09:37
Προσοχή! Νέα πιο επικίνδυνα spam e-mails κλέβουν κωδικούς e-banking και κλειδώνουν τα PC 28/11/2018 17:01
Alpha Bank: Μόνο με SMS οι κωδικοί ασφαλείας στο e-banking - Τέλος για Safe Access και Token 27/11/2018 09:41
Μπορεί να σας ενδιαφέρει
GENIKI Bank: Προνομιακό καταναλωτικό δάνειο για φοιτητές 06/12/2009 13:51
FBBank: Στο 2% το επιτόκιο του λογαριασμού υπό προειδοποίηση 06/12/2009 12:56
Νέα επενδυτικό προϊόν εγγυημένου κεφαλαίου από την HSBC 06/12/2009 12:58
Επενδύστε με ασφάλεια στον κόσμο των Sports με την HSBC 06/12/2009 12:59
Επτά στα δέκα ευρώ στεγαστικών δόθηκαν από την Εθνική 06/12/2009 17:50