XΑυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Μάθε περισσότερα OK
 
 
 
Νέα προϊόντα
SEPHORA: Αγορές με όφελος 10% με κάρτες Eurobank
Aegean Airlines: Νάπολι ή Βενετία με έκπτωση 15%
Δώρα της Εθνικής και του ΟΣΦΠ με κάρτες της Τρ. Πειραιώς
ΚΤΕΟ με 10% επιστροφή με κάρτες Eurobank
Yellow: Επιβράβευση x10 για αγορές κινητών Samsung
Ρεύμα από τη ΖΕΝΙΘ με αποκλειστική έκπτωση 25%
Eurobank: Κινητό Samsung στο Πλαίσιο με 20% Επιστροφή
 
Δείτε όλα τα νέα προϊόντα
Εργαλεία Υπολογισμού
Newsletter
Καταχωρίστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα προϊόντα των τραπεζών και να μένετε ενημερωμένοι για ευκαιρίες που υπάρχουν στον τραπεζικό κλάδο
 
 

  Image Map

 

Συμβουλές - Ειδήσεις
Μικροεμβάσματα σε όλη την Ευρωζώνη σε λιγότερο από 10'' υπόσχεται η ΕΚΤ
Τελευταία ενημέρωση: 10/04/2018 11:48

Να στείλουν μικροποσά σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα σε ολόκληρη την ευρωζώνη θα μπορούν οι καταναλωτές μέχρι και το 2019, μέσω μίας νέας υπηρεσίας.

Ο λόγος γίνεται για το σχήμα Άμεσων Μεταφορών Πίστωσης του SEPA (SCT Inst), το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί τον Νοέμβριο του 2017.

Δίνει στην αγορά πληρωμών μικρής αξίας μια κοινή βάση για την παροχή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που δημιουργούν αξία για τους πελάτες και ενισχύουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών (ΠΥΠ).

Εξ αρχής, περίπου 600 ΠΥΠ από οκτώ χώρες της ζώνης του ευρώ εγγράφηκαν ως συμμετέχοντες στο σχήμα SCT Inst, δηλ. είναι τουλάχιστον προσβάσιμοι για πληρωμές SCT Inst. Το 2018, το 2019 και τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσουν και άλλοι ΠΥΠ από άλλες χώρες.

Οι λύσεις για μεταφορές

Οι λύσεις πληρωμών μικρής αξίας που βασίζονται στο σχήμα SCT Inst επιτρέπουν στους πελάτες – δηλ. σε καταναλωτές, επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς – να στέλνουν και να λαμβάνουν πληρωμές χωρίς μετρητά σε όλη την Ευρώπη σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα.

Οι πληρωμές πιστώνονται αμέσως στον λογαριασμό του δικαιούχου και μπορούν έτσι να χρησιμοποιηθούν άμεσα για τη διενέργεια περαιτέρω συναλλαγών.

Με βάση το σχήμα SCT Inst, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν καινοτόμες λύσεις για πληρωμές μεταξύ ιδιωτών, πληρωμές ιδιωτών προς επιχειρήσεις σε τερματικά πληρωμών και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς και για πληρωμές μεταξύ επιχειρήσεων.

Έμβασμα με τον αριθμό του κινητού

Τέτοιες καινοτόμες λύσεις περιλαμβάνουν π.χ. πληρωμές μεταξύ ιδιωτών μέσω κινητών συσκευών κατά τις οποίες ο αριθμός κινητού τηλεφώνου του παραλήπτη υποκαθιστά τον Διεθνή Αριθμό Τραπεζικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Οι καινοτόμες λύσεις έχουν τη δυνατότητα επέκτασης και σε πληρωμές ιδιωτών προς επιχειρήσεις π.χ.  για υπηρεσίες που παρέχονται στο σπίτι ή στο σημείο πώλησης.

Στο ηλεκτρονικό εμπόριο, οι άμεσες πληρωμές επιτρέπουν στους διαδικτυακούς εμπόρους να συγχρονίζουν την παράδοση αγαθών και υπηρεσιών με την πληρωμή.

Για τις πληρωμές μεταξύ επιχειρήσεων, οι άμεσες πληρωμές βελτιώνουν τις ταμειακές ροές και βελτιστοποιούν τη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης.

Γενικότερα, μειώνουν τις περιπτώσεις καθυστέρησης πληρωμών και επιταχύνουν την εξόφληση τιμολογίων.

Ανταγωνισμός με bitcoin

Οι πληρωμές SCT Inst πληρούν όχι μόνο το κριτήριο της ταχύτητας, αλλά και της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας, καθώς υπάγεται σε πλαίσιο επίβλεψης από το Ευρωσύστημα.

Η υποκείμενη υποδομή της αγοράς, η οποία επίσης υπάγεται σε πλαίσιο επίβλεψης από το Ευρωσύστημα, διασφαλίζει ότι οι πληρωμές SCT Inst διεκπεραιώνονται και διακανονίζονται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο διακανονισμός πραγματοποιείται με χρήμα κεντρικής τράπεζας.

Στο πλαίσιο της καινοτομίας στις πληρωμές μικρής αξίας, είναι σημαντικό να γίνει σαφής διάκριση ανάμεσα αφενός στην ανάπτυξη μέσων πληρωμής και λύσεων που διέπονται από τη νομοθεσία της
ΕΕ και εκφράζονται σε νόμισμα που αντιπροσωπεύει ειδική απαίτηση έναντι της εκδότριας κεντρικής τράπεζας και αφετέρου στην ανάδυση συστημάτων εικονικών νομισμάτων, όπως το Bitcoin.

Ο κίνδυνος με τα εικονικά νομίσματα

Ο όρος “εικονικό νόμισμα” είναι παραπλανητικός, υπό την έννοια ότι, σε αντίθεση με ένα πραγματικό νόμισμα, το εικονικό νόμισμα δεν αντιπροσωπεύει απαίτηση έναντι ενός εκδότη.

Επιπλέον, δεν έχει σαφή νομική βάση και δεν υπόκειται σε ρύθμιση. Έτσι, η ΕΚΤ θεωρεί τα “εικονικά νομίσματα” απλώς ως “ψηφιακή αναπαράσταση αξίας”.

Οι χρήστες πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι η αξία των “εικονικών νομισμάτων” μπορεί να παρουσιάσει έντονες διακυμάνσεις και να τροφοδοτείται από κερδοσκοπικές δραστηριότητες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, σε σύγκριση με άλλες ψηφιακές μεθόδους πληρωμής, η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για ορισμένα εικονικά νομίσματα είναι πολύ υψηλή, καθώς ο αλγόριθμος για την επαλήθευση των συναλλαγών απαιτεί σημαντική υπολογιστική ισχύ, άρα και ηλεκτρική ενέργεια.

Η εφαρμογή των άμεσων πληρωμών σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ θα ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα και τις δυνατότητες καινοτομίας του οικοσυστήματος πληρωμών μικρής αξίας στην Ευρώπη.

Οι πληρωμές αυτές υποστηρίζονται από την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη στο νόμισμα, το ευρώ. Τα “εικονικά νομίσματα”, αντίθετα, μπορούν να θεωρηθούν κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία και επομένως υπόκεινται σε κινδύνους.

Δεν υποστηρίζονται από μια εκδότρια αρχή και επομένως η χρήση τους ως μέσου πληρωμής, λογιστικής μονάδας και μέσου αποθήκευσης αξίας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Επιστροφή
blog comments powered by Disqus
Διαβάστε επίσης
Η λίστα με τα τραπεζικά καταστήματα που είναι ανοιχτά απόγευμα και Σάββατο 19/04/2018 12:36
Όλες οι συναλλαγές που μπορείτε να κάνετε στα έξυπνα ΑΤΜ των τραπεζών 17/04/2018 10:45
Το δίλημμα του καταθέτη: Μεγάλης ή μικρής διάρκειας προθεσμιακή; - Που παίζουν τα επιτόκια 15/04/2018 20:29
Καθαρή τη ...βγάζουν οι τράπεζες στα stress tests - Κανένας κίνδυνος για καταθέσεις 13/04/2018 13:16
Ποια καταθετικά επιτόκια θα μειώσει από 1/6 η Τρ. Πειραιώς - Πιλότος για όλο το σύστημα 09/04/2018 15:57
Σταθερά πάνω από το 0,60% το μέσο προθεσμιακό επιτόκιο - Premium 30 μονάδων για εταιρείες 04/04/2018 11:43
Νέες τάσεις στις προθεσμιακές: Δώρο ασφάλειες ζωής, προκαταβολή τόκων και έξτρα επιβράβευση 30/03/2018 08:50
Φθηνότερα εμβάσματα στο εξωτερικό και σε χώρες της ΕΕ που δεν έχουν ευρώ 29/03/2018 08:49
Γυρίζουν καταθέσεις οι ιδιώτες στις τράπεζες - Άνοδος 584 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο 27/03/2018 11:42
Εγγύηση καταθέσεων: Τα νέα δεδομένα μετά τις αλλαγές στα capital controls 27/03/2018 08:29
Μπορεί να σας ενδιαφέρει
Εξοφλήστε τα χρέη των καρτών σας άτοκα! 06/12/2009 17:39
GENIKI Bank: Προνομιακό καταναλωτικό δάνειο για φοιτητές 06/12/2009 13:51
Στο 8,75% το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών της Τράπεζας Πειραιώς 06/12/2009 17:40
FBBank: Στο 2% το επιτόκιο του λογαριασμού υπό προειδοποίηση 06/12/2009 12:56
Νέα επενδυτικό προϊόν εγγυημένου κεφαλαίου από την HSBC 06/12/2009 12:58