A- A+
Γυρίζουν καταθέσεις οι ιδιώτες στις τράπεζες - Άνοδος 584 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο
Πολύ ενθαρρυντική για τις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος είναι η πορεία των καταθέσεων το τελευταίο διάστημα. Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών σημείωσαν το Φεβρουάριο άνοδο κατά 152 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο του 2017 είχαν σημειώσει πτώση της τάξης των 672 εκατ. ευρώ.

Πέρυσι βέβαια τέτοια εποχή η αγωνία στις τάξεις των καταθετών είχε αυξηθεί κατακόρυφα, λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε αντίθεση με εφέτος που δεν υπάρχει ανάλογη αβεβαιότητα.

Μάλιστα, πέρυσι το Φεβρουάριο είχε καταγραφεί το χαμηλότερο επίπεδο καταθέσεων μετά την εφαρμογή των capital controls.

Λεφτά στο Ταμιευτήριο

Έκτοτε, τα υπόλοιπα έχουν αυξηθεί κατά 5,8 δισ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία του εφετινού Φεβρουαρίου και έχουν σκαρφαλώσει στο υψηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2015.

Οι αποταμιευτές, δεν διστάζουν πια τόσο πολύ να τοποθετούν χρήματα στις τράπεζες, ενώ την εικόνα βοήθησε και το γεγονός ότι το Φεβρουάριο δεν υπήρχαν μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Φεβρουάριο του 2018 καταγράφηκε αύξηση των υπολοίπων των φυσικών προσώπων κατά 584 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 447 εκατ. ευρώ προήλθαν από εισροές σε λογαριασμούς Ταμιευτηρίου και τρεχούμενους.

Από την άλλη πλευρά, τα υπόλοιπα των επιχειρήσεων σημείωσαν πτώση 595 εκατ. ευρώ, μεταβολή που κρίνεται φυσιολογική λόγω εποχικότητας.

Η πορεία των καταθέσεων το τελευταίο 12μηνο
Υπόλοιπα εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών