A- A+
Πώς αυξάνονται τα νέα πρόστιμα του ΚΟΚ - Οι τρεις κατηγορίες παραβάσεων
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα νέα πρόστιμα των παραβάσεων του ΚΟΚ, τα οποία παρά τις μειώσεις έως και 40%, αυξάνονται λόγω της κατάργησης της έκπτωσης για γρήγορη πληρωμή τους.

Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου προβλέπει μείωση 40% σε όλα τα πρόστιμα, με εξαιρέσεις παραβάσεις υψηλής επικινδυνότητας, όπου τα πρόστιμα αυξάνονται.

Σε αυτές περιλαμβάνονται οι εξής:

  • Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
  • Συμμετοχή σε αυτοσχέδιους αγώνες
  • Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και stop
  • Επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού
  • Παράνομη προσπέραση

Έκπτωση και εισόδημα

Ωστόσο, καταργείται η διάταξη με την οποία αν το πρόστιμο πληρωθεί εντός 10 ημερών μειώνεται στο μισό.

Αυτό σημαίνει ότι παρά τις ονομαστικές μειώσεις στα πρόστιμα, το τελικό ποσό του προστίμου αυξάνεται κατά 20%.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει τριπλάσια προσαύξηση, ανάλογα με το εισόδημα του κάθε οδηγού. Ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι αυτή η διάταξη δεν θα ενεργοποιηθεί ακόμη.

Οι τρεις κατηγορίες προστίμων

Ο νέος νόμος ταξινομεί τις παραβάσεις του ΚΟΚ σε τρεις κατηγορίες:

  • Xαμηλής επικινδυνότητας - Πρόστιμα έως 100 ευρώ
  • Mεσαίας επικινδυνότητας - Πρόστιμα από 101 έως 300 ευρώ
  • Yψηλής επικινδυνότητας - Πρόστιμα από 301 έως 600 ευρώ

Προβλέπονται επίσης και δύο πρόσθετες κατηγορίες: της πολύ υψηλής συχνότητας και τις αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Και στις δύο θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 60 ημέρες.

Σε παραβάσεις όπως η χρήση κινητού χωρίς ακουστικά, η ζώνη ασφάλειας, το κράνος, η μεταφορά παιδιών χωρίς ασφάλεια (πλην προσπεράσεων φορτηγών που η ποινή είναι οι 30 μέρες χωρίς αφαίρεση πινακίδων την πρώτη φορά) προβλέπονται διοικητικά μέτρα που είναι η αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων για 60 ημέρες.

Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε έξι μήνες για τη χρήση κινητού και την ασφαλή μεταφορά παιδιών ο παραβάτης θα πρέπει να επαναλάβει τις εξετάσεις οδήγησης.

Αφαίρεση πινακίδων

Για τις πινακίδες προβλέπεται ότι κάθε πινακίδα οχήματος που αφαιρείται καταχωρείται μηχανογραφικά στο αρχείο, στο οποίο τηρούνται τα στοιχεία όλων των οχημάτων της οικείας οργανικής μονάδας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους, αυτές καταστρέφονται από τις αρμόδιες εφορίες μετά την πάροδο δύο συνεχόμενων ετών ακινησίας του οχήματος.

Για την άρση της κατάστασης ακινησίας, προβλέπεται πληρωμή παραβόλου ύψους 30 ευρώ.