A- A+
Έρχονται αυξήσεις σοκ έως 40% στις αντικειμενικές - Τι θα γίνει με ΕΝΦΙΑ
Αυξήσεις έως και 40% στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων χαμηλής αξίας θα προτείνουν οι Επιτροπές που έχουν συσταθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, από την πρώτη εικόνα των εκτιμητών προκύπτει ότι οι εμπορικές τιμές των ακινήτων σε περιοχές με τιμή ζώνης έως και 2.000 ευρώ, υπολείπονται από 10% έως και 40% των πραγματικών.

Την ίδια στιγμή, στις ακριβές περιοχές διαπιστώνεται ότι οι εμπορικές αξίες είναι χαμηλότερες των τιμών ζώνης.

Οι επιβαρύνσεις

Εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά ως προς τις παραπάνω εκτιμήσεις, στον τελικό προσδιορισμό των νέων τιμών ζώνης, θα υπάρξουν οι ακόλουθες προσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες:

  • Τιμές ζώνης έως και 1.100 ευρώ: Αυξήσεις έως και 40%
  • Τιμές ζώνης από 1.100 έως 2.000 ευρώ: Αυξήσεις έως 15%
  • Τιμές ζώνης άνω των 2.000 ευρώ: Μειώσεις έως 15%

Οι νέες τιμές ζώνης θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ το 2018.

Τα σενάρια για ΕΝΦΙΑ

Εάν δεν αλλάξουν οι συντελεστές του φόρου, με βάση το παραπάνω σενάριο, θα υπάρξουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ που για τις μικρής αξίας ιδιοκτησίες αναμένεται να φτάσουν έως και τα 340 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν δύο σενάρια:

- Πρώτον, να μην αλλάξει ο φόρος καθόλου σε ακίνητα που βρίσκονται σε τιμές ζώνης έως και 2.000 και όλη η επιβάρυνση να μεταφερθεί στους ιδιοκτήτες με ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ μέσω του συμπληρωματικού φόρου

- Δεύτερον, να επιβαρυνθούν από λίγο οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων, ώστε να μην δει κανείς δραματική αύξηση στο φόρο. Σε αυτό το σενάριο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αυξήσεις τόσο στον κύριο, όσο και στο συμπληρωματικό φόρο