A- A+
Πώς θα κουρευτούν έως 60% αγροτικά δάνεια της πρώην ΑΤΕ - Παραδείγματα
Ρυθμίσεις με κούρεμα της οφειλής έως 60% θα προσφέρει από την 1η Μαϊου η bad bank της Τράπεζας της Ελλάδας που διαχειρίζεται τα αγροτικά δάνεια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας.

Το παρόν πρόγραμμα θα εφαρμοστεί για έξι μήνες από 1η Μαΐου 2018 και η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Από τι εξαρτάται το κούρεμα

Το τελικό ποσοστό της διαγραφής εξαρτάται από το βαθμό κάλυψης του δανείου με εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Όσο λιγότερο εξασφαλισμένο είναι ένα δάνειο, τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό του κουρέματος. Επιπλέον, η ρύθμιση προβλέπει διαγραφή των επιβαρύνσεων από πανωτόκια.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά μόνο τα αγροτικά δάνεια που έχουν μεταφερθεί στην bad bank της Τράπεζας της Ελλάδος από τις τράπεζες που τέθηκαν σε εκκαθάριση τα προηγούμενα χρόνια.

Αφορά δε στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα δάνεια της πρώην ATE Bank.

Παραδείγματα

Για τη διαμόρφωση του οφειλομένου ποσού, θα λαμβάνονται υπόψιν αφενός μεν το ύψος της οφειλής και η εξασφάλιση του χρέους, μέσω ιδίως των εμπραγμάτων ασφαλειών, αφετέρου δε η τρέχουσα ατομική περιουσιακή κατάσταση του κάθε ενδιαφερομένου.

Για παράδειγμα, οφειλέτης με δάνειο 100.000 ευρώ, ο οποίος οφείλει ακόμη 85.000 ευρώ και ταυτόχρονα έχει εξασφαλίσει την οφειλή του αυτή μερικώς, ήτοι από 70% έως 140% του ληφθέντος κεφαλαίου, μπορεί να οδηγηθεί σε έκπτωση έως και 15% επί του λογιστικού υπολοίπου.

Ο συμβιβασμός με την ίδια εμπράγματη εξασφάλιση και για οφειλή έως 20.000 ευρώ, μπορεί να οδηγήσει τον οφειλέτη σε έκπτωση έως και του 40% του λογιστικού υπολοίπου του, ήτοι ποσού 8.000 ευρώ.

Αναφορικά δε με οφειλή ίση ή πάνω των 20.000 ευρώ, με εμπράγματη εξασφάλιση από το 70% έως και 140% του ληφθέντος ποσού, ο οφειλέτης δύναται να συμβιβαστεί και να πετύχει έκπτωση μέχρι και του 30% του λογιστικού υπολοίπου.

Διαγραφή 60%

Επίσης η ρύθμιση αφορά και σε οφειλές ανεπαρκώς εξασφαλισμένες ή και χωρίς εμπράγματη εξασφάλιση, των οποίων η εξόφληση θα αφορά μόνο στο 60% του λογιστικού υπολοίπου και έκπτωση του 40%.

Αυτό θα ισχύει εφόσον ο συγκεκριμένος οφειλέτης αδυνατεί να παράσχει κάποια εξασφάλιση και ταυτόχρονα από τα οικονομικά του δεδομένα δεν παρέχονται εχέγγυα βιώσιμης λύσης μιας ενδεχόμενης ρύθμισης.

Εάν δε ο ίδιος πιο πάνω οφειλέτης προβεί σε συμβιβασμό θα επωφεληθεί της έκπτωσης, η οποία δύναται να φτάσει έως και στο 60% του οφειλομένου λογιστικού υπολοίπου για οφειλή έως 20.000 ευρώ.

Η έκπτωση μπορεί να φθάσει έως και 60%, για οφειλές άνω των 20.000 ευρώ εφόσον έχουν εξαντληθεί περιθώρια πρόσθετης εξασφάλισης και δεν τεκμαίρεται από τα οικονομικά του στοιχεία βιώσιμη λύση της ρύθμισης.

Αρα οφειλέτης που χρωστάει καθαρό υπόλοιπο 100.000 ευρώ χωρίς ή με ανεπαρκή εξασφάλιση θα επωφεληθεί της έκπτωσης μέχρι και του ποσού των 60.000 ευρώ.

Να σημειωθεί πως τόσο στο πλαίσιο της ρύθμισης όσο και του συμβιβασμού επέρχεται πλήρης διαγραφή των εξωλογιστικών τόκων.