A- A+
Καταθέσεις: Υψηλότερο επιτόκιο με αλλαγή τράπεζας - Όλες οι δυνατότητες
Η απελευθέρωση του ανοίγματος νέου λογαριασμού από την 1η Μαρτίου δίνει νέες δυνατότητες στους καταθέτες για να πετύχουν μία υψηλότερη απόδοση για τα χρήματά τους.

Πλέον, οι ιδιώτες μπορούν να ανοίξουν νέο λογαριασμό σε όποια τράπεζα επιθυμούν, συστημική ή μη, ακόμη κι αν έως σήμερα δεν ήταν πελάτες της.

Στο πλαίσιο αυτό, οι καταθέτες έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των καταθετικών λογαριασμών που προσφέρουν οι τράπεζες, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για υψηλότερες αποδόσεις.

Όλες οι επιλογές

Ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός, οι τράπεζες με παρουσία στην Ελλάδα προσφέρουν πλήθος προϊόντων, μέσω των οποίων μπορεί να μεγιστοποιηθεί το επιτόκιο.

Αναλυτικότερα, οι επιλογές αυτές είναι οι εξής:

1) Αποταμιευτικά Προγράμματα

Με τα προγράμματα της συγκεκριμένης κατηγορίας, ο καταθέτης μπορεί να επιτύχει υψηλές αποδόσεις, αντάξιες αυτών των προθεσμιακών λογαριασμών, ακόμη και για μικροποσά, ενώ η χρονική δέσμευση της αποταμίευσης δεν ξεπερνά το χρόνο.

Μάλιστα, σε ορισμένα προϊόντα, παρά τη χρονική δέσμευση, δίνεται η δυνατότητα ανάληψης χρημάτων σε περιορισμένο αριθμό κινήσεων.

Εξάλλου, υπάρχουν προγράμματα που δεν απαιτούν υποχρεωτικά τακτικές καταθέσεις κι έτσι ο αποταμιευτής έχει την άνεση να βάζει χρήματα στην άκρη ανάλογα με τις ανάγκες του.

Κάθε προϊόν έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, άρα καλύπτει και διαφορετικές ανάγκες.


2) Προθεσμιακές καταθέσεις

Πλέον, οι καταθέτες μπορούν να ανοίξουν προθεσμιακή κατάθεση σε όλες τις τράπεζες, ακόμη και στις μη συστημικές, οι οποίες προσφέρουν κατά κανόνα υψηλότερα επιτόκια.

Με αυτά τα δεδομένα, τα πιο ελκυστικά προγράμματα στη συγκεκριμένη κατηγορία καταθέσεων είναι τα εξής:

1. Online προθεσμιακές. Πρόκειται για καταθέσεις που διατίθενται αποκλειστικά online, μέσω του e-banking των τραπεζών.

Ο καταθέτης επιλέγει το ποσό που θα δεσμεύσει και τη διάρκεια, βλέπει το επιτόκιο και στη συνέχεια μπορεί να ανοίξει με ένα ...κλικ την προθεσμιακή του, χωρίς να χρειάζεται η επίσκεψη σε κατάστημα.

Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα διατήρησαν σταθερά τα επιτόκια στη συγκεκριμένη κατηγορία, ενώ στις υπόλοιπες τράπεζες τα προγράμματα αυτά παραμένουν τα πιο ελκυστικά.

Οι αποδόσεις τους, ανάλογα με την τράπεζα φτάνουν έως και το 0,60%.

2. Προθεσμιακές με Bonus. Ο λόγος γίνεται για προθεσμιακές καταθέσεις, που εκτός των τόκων, επιβραβεύουν τον καταθέτη και σε είδος.

Η επιβράβευση γίνεται μέσω των προγραμμάτων ανταμοιβής των καρτών κάθε τράπεζας.

Με τον τρόπο αυτό, την ημέρα εκτοκισμού, ο καταθέτης εκτός από τους προβλεπόμενους τόκους, λαμβάνει πόντους ή ευρώ επιστροφής.

Αυτά μπορεί τα εξαργυρώσει σε οποιαδήποτε από τις συνεργαζόμενες με την τράπεζά του επιχειρήσεις, πληρώνοντας για τις αγορές του λιγότερο ή και καθόλου.

Επειδή το τμήμα της επιβράβευσης δεν φορολογείται με συντελεστή 15%, όπως ισχύει με τους τόκους, η τελική καθαρή απόδοση για τον πελάτη, είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των κλασικών προϊόντων.

Κι αυτό παρότι τα επιτόκια των λογαριασμών της συγκεκριμένης κατηγορίας δεν ξεπερνούν το 0,45%.

3. Προϊόντα χωρίς ευελιξίες. Η τρίτη κατηγορία προϊόντων με υψηλότερες αποδόσεις αφορά τις προθεσμιακές καταθέσεις που δεν παρέχουν ευελιξίες στον πελάτη.

Δηλαδή η καταβολή των τόκων γίνεται στη λήξη, δεν υπάρχει η δυνατότητα ανέξοδης πρόωρης ανάληψης, ενώ δεν επιτρέπονται οι προσθαφαιρέσεις ποσών κατά τη διάρκειά τους.

Σε όλες τις τράπεζες τα προγράμματα με αυτά τα χαρακτηριστικά προσφέρουν υψηλότερα από 5 έως 10 μονάδες επιτόκια, σε σχέση με τα πιο ευέλικτα.


3) Λογαριασμοί Μισθοδοσίας

Εάν είστε δημόσιος υπάλληλος μπορείτε να διαλέξετε όποια τράπεζα επιθυμείτε. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι μπορούν να επιλέξουν λογαριασμό μισθοδοσίας στην τράπεζα με την οποία συνεργάζεται ο εργοδότης τους.

Τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας προσφέρουν αποδόσεις που φτάνουν έως και το 1,25% κι αυτό για μικρά ποσά, ακόμη και κάτω του χιλιάρικου!

Επιπλέον, προσφέρονται άλλα προϊόντα, όπως δάνεια και κάρτες, με προνομιακούς όρους, όπως πχ. η δωρεάν συνδρομή ή τα μειωμένα έξοδα.