A- A+
«Έφαγαν» το μποναμά και το Δώρο Χριστουγέννων τα νοικοκυριά σε ένα μήνα - Στοιχεία ΤτΕ
Μειωμένες κατά 1,58 δισ. ευρώ ήταν οι καταθέσεις εγχώριων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο τέλος Ιανουαρίου 2018, σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα. Τι δείχνουν τα στοιχεία.

Από την Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώθηκε ότι τα υπόλοιπα των καταθέσεων των ιδιωτών και των μη χρηματοπιστωτιικών επιχειρήσεων υποχώρησαν τον πρώτο μήνα του 2018 κατά 1,58 δισ. ευρώ, στα 124,76 δισ. ευρώ.

Από τους ιδιώτες οι εκροές

Από το ποσό αυτό, το μεγαλύτερο μέρος διέρρευσε από τους λογαριασμούς των νοικοκυριών, περί τα 1,2 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 380 εκατ. ευρώ από εταιρικούς λογαριασμούς.

Οι τράπεζες χαρακτηρίζουν αναμενόμενη αυτήν την εξέλιξη, σημειώνοντας ότι ο φετινός Ιανουάριος ήταν ελαφρά καλύτερος του περυσινού.

Και θεωρούν εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι η φετινή χρονιά ξεκινά με 5 δισ. ευρώ περισσότερα από τον Ιανουάριο του 2017, προσβλέποντας σε νέα άνοδο των μεγεθών στο σύνολο του 2018.

Γιατί έπεσαν τα υπόλοιπα

Αποδίδουν δε την πτώση στο γεγονός ότι τα νοικοκυριά χρησιμοποίησαν τις αποταμιεύσεις τους για την κάλυψη υποχρεώσεών τους, φορολογικών και άλλων.

Έτσι, το κοινωνικό μέρισμα που καταβλήθηκε στους λογαριασμούς τους, ύψους 700 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο, αλλά και το Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, γύρω στα 1,6 δισ. ευρώ, καταναλώθηκε μέσα σε ένα μήνα.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η μείωση των υπολοίπων σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης τον Ιανουάριο έφτασε τα 1,28 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το σύνολο των εκροών που σημειώθηκαν.

Επτάμηνο ανοδικό σερί στις προθεσμιακές

Ενθαρρυντικό είναι πάντως το γεγονός ότι για έβδομο συνεχή μήνα, τα υπόλοιπα των λογαριασμών προθεσμίας ενισχύθηκαν, έστω και οριακά.

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο καταγράφηκαν καθαρές εισροές 61 εκατ. ευρώ στην συγκεκριμένη κατηγορία καταθέσεων.

Από τον περασμένο Ιούνιο, οι ιδιώτες έχουν αυξήσεις τις τοποθετήσεις τους σε λογαριασμούς προκαθορισμένης διάρκειας, σχεδόν κατά 2,50 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μία σαφή ένδειξη βελτίωσης της εμπιστοσύνης, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού.