A- A+
ΤτΕ: 10 δισ. ευρώ επέστρεψαν από το εξωτερικό την περίοδο 2016 - 2017
Στον επαναπατρισμό κεφαλαίων ύψους 9,6 δισ. ευρώ έχουν προχωρήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις την τελευταία διετία, ενισχύοντας τη ρευστότητα του εγχώριου συστήματος.

Αν και το ποσό φαντάζει μεγάλο, δεν είναι. Κι αυτό διότι αποτελεί μόλις το 1/4 των εκροών ύψους 37 δισ. ευρώ που σημειώθηκαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2009, και ειδικά το β΄ εξάμηνο του 2015.

Οι απώλειες αυτές προήλθαν κατά το μεγαλύτερο μέρος από εμβάσματα στο εξωτερικό, τα οποία έφτασαν τα 25.5 δισ. ευρώ και δευτερεύοντως από αγορές τίτλων που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Τι έχει επιστρέψει

Μέχρι στιγμής, μετά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, έχουν επιστρέψει:

  • 5,1 δισ. ευρώ από λογαριασμούς τραπεζών στο εξωτερικό
  • 4,5 δισ. ευρώ από ρευστοποιήσεις τίτλων του εξωτερικού, όπως πχ. τα αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων

Η δυνατότητα που δίνουν τα capital controls για εκ νέου αποστολή του 100% των κεφαλαίων που εισρέουν στη χώρα από τις παραπάνω πηγές, συνέβαλε καθοριστικά για την επιστροφή των παραπάνω ποσών.

Εξάλλου, δεν ήταν λίγοι οι καταθέτες που δεν ...άντεξαν στις υπερβολικές χρεώσεις και τις αρνητικές αποδόσεις των προϊόντων των ξένων τραπεζών ή οίκων.

Οι εισροές χαρτονομισμάτων

Tο 2016 οι καθαρές εισροές μετρητών ανήλθαν σε περίπου 5 δισεκ. ευρώ, ενώ το 2017 έφτασαν τα 7,3 δισεκ. ευρώ.

Πρόκειται για ποσά σημαντικά μεγαλύτερα από την ετήσια καθαρή εισροή τραπεζογραμματίων που πραγματοποιήθηκε το 2012, το 2013 ή το 2014 (μέσος όρος των τριών αυτών ετήσιων καθαρών εισροών: 3 δισεκ. ευρώ).

Επιπλέον, ο μέσος αριθμός συναπτών μηνών με διαδοχικές εισροές τραπεζογραμματίων την περίοδο μετά τα μέσα του 2015 ήταν 7 μήνες, σε σύγκριση με 5 μήνες κατά το διάστημα Οκτωβρίου 2009-Ιουνίου 2015.

Δεν επιστρέφουν από Έλληνες

Ωστόσο η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί ότι τα ποσά αυτά δεν προέρχονται από Έλληνες καταθέτες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, στην έκθεσή της αναφέρει ότι οι εισροές αυτές μάλλον δεν προκύπτουν από επανακατάθεση, εκ μέρους κατοίκων, τραπεζογραμματίων που είχαν αποθησαυριστεί πολύ πριν (π.χ. κατά τις πρώιμες φάσεις της ελληνικής κρίσης).

Αλλά συνδέονται σε σημαντική έκταση με τραπεζογραμμάτια που χρησιμοποίησαν ξένοι επισκέπτες για πραγματοποίηση δαπανών στη διάρκεια των διακοπών τους στη χώρα μας.