A- A+
Πάγια ρύθμιση: Σε 12 δόσεις και κάθε δόση του φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ
Την επιμέρους δόση οποιουδήποτε φόρου σε 12 ή 24 δόσεις, μπορούν να ρυθμίσουν οι φορολογούμενοι μέσω της Πάγιας Ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική παράμετρο μετά την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων διατήρησης της ρύθμισης των 100 δόσεων, από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Για το λόγο αυτό, η ΑΑΔΕ δίνει πλέον τη δυνατότητα online ρύθμισης μέσω του taxis των οφειλών προς ΔΟΥ, ακόμη και πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος η online ρύθμιση ήταν δυνατή μόνο σε ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Τι μπορεί να ρυθμιστεί

Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, στη ρύθμιση των 12 δόσεων μπορούν να υπαχθούν, μετά από αίτηση:

α) οι βεβαιωμένες, έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική αναστολή και

β) οι βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες, έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, οφειλές ή δόσεις οφειλών σύμφωνα με τη νέα τροποποίηση.

Σε διακανονισμό κάθε δόση

Δηλαδή, στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες από μία βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο αιτών μπορεί να επιλέξει την υπαγωγή στη ρύθμιση μίας ή περισσοτέρων εξ αυτών ή δόσεων αυτών.

Για να παράδειγμα να ρυθμίσει κάθε μία εκ των 5 δόσεων του ΕΝΦΙΑ σε έως και 12 δόσεις.

Ο μέγιστος αριθμός των δόσεων που παρέχεται είναι 12, ωστόσο εάν αποδεικνύεται η οικονομική αδυναμία του οφειλέτη, ο αριθμός αυτός μπορεί να ανέβει στις 24.

Σημειώνεται ότι το επιτόκιο της ρύθμισης είναι 5%.