A- A+
ΕΦΚΑ: Σε 5 δόσεις η εξόφληση των επιπλέον εισφορών εφέτος μετά τον συμψηφισμό για το 2017
Το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ που το 2016 δήλωσαν υψηλότερο εισόδημα από το 2015. Σε 5 δόσεις η εξόφληση.

Ως γνωστόν, ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών κάθε χρονιάς γίνεται επί του φορολογητέου εισοδήματος της αμέσως προηγούμενης χρήσης.

Ωστόσο, επειδή οι δηλώσεις εκκαθαρίζονται στα μέσα κάθε χρονιάς, οι εισφορές υπολογίζονται σε πρώτη φάση με το εισόδημα της αμέσως προηγούμενης χρήσης και στη συνέχεια γίνεται ο συμψηφισμός.

Η καθυστέρηση το 2017

Έτσι, το 2017 οι ασφαλισμένοι πλήρωναν εισφορές με βάση τα εισοδήματα του 2015, αλλά πλέον θα γίνει ο συμψηφισμός με βάση τα εισοδήματα του 2016.

Δηλαδή θα γίνει επανυπολογισμός των εισφορών και εφόσον προκύπτουν διαφορές, αυτές θα συμψηφίζονται.

Το υπουργείο Εργασίας θα έπρεπε να είχε κάνει τον σχετικό συμψηφισμό ήδη από τον περασμένο Ιούνιο και να προσαρμόσει αναλόγως τις εισφορές.

Ωστόσο, αυτό θα γίνει τελικώς από τον υπολογισμό των εισφορών του Φεβρουαρίου.

Οι δύο περιπτώσεις

Στο πλαίσιο αυτό, όσοι δήλωσαν το 2016 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015, θα πρέπει να καταβάλουν σε 5 δόσεις τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ των καταβληθεισών εισφορών και των εισφορών που θα έπρεπε να καταβάλλουν με βάση το εισόδημα του 2016.

Η διαφορά που θα προκύψει θα πρέπει να εξοφληθεί στο πεντάμηνο Απριλίου – Αυγούστου 2018, σε 5 ισόποσες δόσεις, παράλληλα με την καταβολή των τρεχουσών εισφορών.

Από την άλλη, όσοι έπρεπε να πληρώνουν το 2017 χαμηλότερες εισφορές, λόγω μείωσης των εισοδημάτων τους μεταξύ 2015 και 2016, ο συμψηφισμός θα γίνει εφάπαξ και οι δόσεις των επόμενων μηνών θα είναι μειωμένες.

Νέος τρόπος υπολογισμού

Σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό των φετινών εισφορών, στο καθαρό εισόδημα του 2016 προστίθενται και οι εισφορές που καταβλήθηκαν το 2017.

Το γεγονός αυτό θα αυξήσει την τελική επιβάρυνση για τον ασφαλισμένο.

Ειδικά για εφέτος, για να αμβλυνθεί το κόστος το υπουργείο Εργασίας έχει αποφασίσει να παράσχει έκπτωση 15% στο εισόδημα που θα χρησιμοποιηθεί τελικά για τον υπολογισμό της εισφοράς.