A- A+
Εκτός της ρύθμισης των 120 δόσεων για χρέη σε ΑΑΔΕ και πρ. ΟΑΕΕ τα 2/3 των οφειλετών
Τα 2/3 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, περί τους 650.000 οφειλέτες θα αποκλειστούν από τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς εφορία και τον πρώην ΟΑΕΕ.

Αυτό προκύπτει από ανάλυση της ΕΣΕΕ για τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, που άνοιξε τις προηγούμενες ημέρες, λόγω των περιορισμένων που ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για αιτήσεις ρύθμισης οφειλών σε έως 120 δόσεις από οφειλέτες προς το Δημόσιο και ασφαλισμένους του τέως ΟΑΕΕ, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού

Οι προϋποθέσεις

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η νέα ρύθμιση ενδιαφέρει περισσότερους από 1 εκ. οφειλέτες, αλλά δυστυχώς εκτιμάται ότι από τη πλατφόρμα θα αποκλειστούν τα 2/3 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Κι αυτό διότι οι προϋποθέσεις για ένταξη στη ρύθμιση είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Συγκεκριμένα:

1) Ύψος χρεών

Η αίτηση αφορά οφειλές έως 50.000 ευρώ προς την ΑΑΔΕ και επιπρόσθετα οφειλές έως 50.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ (συνολικά έως 100.000€).

Οι ασφαλισμένοι του τέως ΟΑΕΕ με πτωχευτική ικανότητα (που διατηρούν δηλαδή την εμπορική ιδιότητα) και οφειλές προς ΕΦΚΑ ή και ΑΑΔΕ κάτω των 20.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση εντός των επόμενων μηνών.

Από την άλλη, όσοι έχουν πτωχευτική ικανότητα και χρωστούν από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ, το 85% των χρεών τους θα πρέπει να αφορά χρέη προς την ΑΑΔΕ.

Όσοι οφείλουν πάνω από 50.000 ευρώ μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ το επιπλέον ποσό και να ρυθμίσουν το υπόλοιπο των 50.000 ευρώ.

2) Χρόνος δημιουργίας οφειλών

Προϋπόθεση είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν κάνει έναρξη εργασιών, να έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και οι οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης (ΦΚΑ) να έχουν δημιουργηθεί έως τις 31/12/2016.

Η ρύθμιση αφορά πάνω από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ χρωστούσαν έως 50.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ έως 31/12/2016.

Δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν και όσοι έχουν κλείσει τα βιβλία τους, καθώς δηλώνοντας επανέναρξη εργασιών στην εφορία, με το ίδιο ΑΦΜ μπορούν να υποβάλλουν αίτηση.

3) Κερδοφορία οφειλέτη

Προϋπόθεση ένταξης στη διαδικασία ρύθμιση οφειλών είναι ο ελεύθερος επαγγελματίας να έχει επιτύχει κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) μία φορά κατά την προηγούμενη τριετία.

Επιπλέον, η οφειλή, μετά το «κούρεμα» προστίμων και προσαυξήσεων, να αξιολογείται ως βιώσιμη και η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη να είναι μικρότερη από το 25πλασιο της οφειλής προς ρύθμιση.

4) Κατάθεση δικαιολογητικών

Η αίτηση θα αξιολογηθεί μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών, τα οποία περιλαμβάνουν στοιχεία του οφειλέτη ή και τυχόν συνοφειλετών, οικονομικά στοιχεία, κατάλογο όλων των πιστωτών και των οφειλόμενων ποσών ανά πιστωτή αλλά και πιστοποιητικό από το Ειρηνοδικείο που να βεβαιώνει ότι δεν έχει εκδοθεί οριστική δικαστική απόφαση ρύθμισης.

Οι όροι της ρύθμισης

Η ελάχιστη δόση της ρύθμισης ορίζεται στα 50€ και περιλαμβάνει «κούρεμα» τόκων, προστίμων και προσαυξήσεων, καθώς και επιμήκυνση της εναπομείνασας οφειλής έως 120 δόσεις, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και του εισοδήματος του οφειλέτη.

Από εκεί και πέρα, ο αριθμός των δόσεων και το κούρεμα των τόκων, των προστίμων και των προσαυξήσεων, ορίζεται ως εξής:

- Για οφειλές έως 3.000 ευρώ προβλέπονται μέχρι 36 δόσεις, χωρίς κούρεμα οφειλών.

- Για οφειλές από 3.000 έως 20.000 ευρώ προβλέπεται «κούρεμα» 85% τόκων και προσαυξήσεων, καθώς και ρύθμιση έως 120 δόσεις.

- Για οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ προβλέπεται «κούρεμα» 85% τόκων και προσαυξήσεων και επιπλέον «κούρεμα» 95% προστίμων, καθώς και ρύθμιση έως 120 δόσεις.

Για τον καθορισμό της δόσης λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα δόσεων προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ σε ετήσια βάση, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα τρίτο του καθαρού εισοδήματος (EBITDA), προσαυξημένο με το μέσο όρο τριετίας των εσόδων από άλλες πηγές.