A- A+
Online έκδοση όλων των παραβόλων για Δήμους και Δικαστήρια - Πληρωμή σε ΑΤΜ και POS
Τη δυνατότητα έκδοσης και πληρωμής όλων των παραβόλων για Δήμους και δικαστήρια online, θα δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους πολίτες.

Oι πολίτες σήμερα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «e-παράβολο», μπορούν να εκδίδουν τα παράβολα για την άδεια πολιτικού γάμου και την αναγγελία άσκησης επαγγέλματος.

Εντός του 2018 θα έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν ηλεκτρονικά το σύνολο των παραβόλων των δήμων, ενώ θα υπάρξει επέκταση της εφαρμογής για τα δικαστήρια και άλλους φορείς.

Παράλληλα, αναπτύσσονται νέες υπηρεσίες που θα προσφέρουν σύντομα τη δυνατότητα έκδοσης και πληρωμής παραβόλων μέσω των ΑΤΜ και των συσκευών POS, χωρίς, δηλαδή, να απαιτείται μετάβαση και αναμονή των πολιτών στα ταμεία των τραπεζών.

Αύξηση της χρήσης

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η αναβάθμιση αυτή αναμένεται να εκτινάξει τη χρήση των e-παραβόλων, η οποία αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ προχωρά και η έκδοση και πληρωμή τους μέσω ΑΤΜ και POS.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έως σήμερα έχουν συνολικά διατεθεί πάνω από 14 εκατ. e-παράβολα.

Μόνο το 2017 εκδόθηκαν 5 εκατ. e-παράβολα (αύξηση 25% από το 2016) και πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές ύψους 280 εκατ. ευρώ (αύξηση 47% από το 2016).

Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες εντάχθηκαν στο e-παράβολο τα παράβολα της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και μεγάλος αριθμός παραβόλων του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα δικαστήρια της χώρας.