A- A+
Χαμηλότοκα δάνεια σε όσους επιδοτηθούν από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας
Συμφωνίες χρηματοδότησης και συνεπένδυσης με 4 τράπεζες υπέγραψε το υπουργείο Ανάπτυξης, για την παροχή χαμηλότοκων δανείων σε όσους συμμετάσχουν στα νέα προγράμματα επιδοτήσεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με την υπογραφή των Συμφωνιών Χρηματοδότησης και Συνεπένδυσης με τέσσερις Αναδόχους Τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς), ολοκληρώθηκε η επιλογή των τραπεζών που θα συνεπενδύσουν ίδια κεφάλαια από κοινού με κεφάλαια του «Ταμείου Επιχειρηματικότητας», για τη δημιουργία πέντε Ταμείων Δανειοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

Τα πέντε Ταμεία θα χορηγήσουν ευνοϊκά δάνεια συνολικού ύψους 900 εκ ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στις πέντε Δράσεις που περιλαμβάνονται στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας.

Έως 4,53% το επιτόκιο δανεισμού

Το επιτόκιο των δανείων, το οποίο θα παραμένει σταθερό για όλη τη διάρκεια του δανείου (μέχρι 10 έτη), είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τις παρούσες συνθήκες και έχει εύρος από 3,67% έως 4,53% (πλέον της εισφοράς του Ν. 128/75), αναλόγως της Δράσης που θα ενταχθεί το επενδυτικό σχέδιο.

Τα πέντε Ταμεία Δανειοδότησης θα χρηματοδοτήσουν τις παρακάτω δράσεις:

1. «Γενική Επιχειρηματικότητα», προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, με ανάδοχο την Alpha Bank

2. «Επιχειρηματικότητα Νέων», προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ, με ανάδοχο την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

3. «Εξωστρέφεια», προϋπολογισμού 210 εκατ. ευρώ, με ανάδοχο την Eurobank EFG

4. «Θεματικός Τουρισμός, Αφαλάτωση, Διαχείριση Απορριμμάτων, Πράσινες Υποδομές, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, με ανάδοχο την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

5. «Καινοτόμα Επιχειρηματικότητα, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Τρόφιμα, Ποτά», προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, με ανάδοχο την Τράπεζα Πειραιώς.

Κάθε Ταμείο Δανειοδότησης θα διαθέτει κοινό κεφάλαιο με διαθέσιμα της Τράπεζας και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, και θα παρέχει δάνεια με ευνοϊκούς όρους σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων σε κάποιο από τους παραπάνω πέντε τομείς.

Πιθανοί δικαιούχοι των δανείων είναι όλες οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, είτε έχουν ήδη ενταχθεί σε προγράμματα κρατικών ενισχύσεων (Επενδυτικός Νόμος, Δράσεις Επιχειρηματικότητας ΕΣΠΑ κοκ), είτε δεν έχουν ενταχθεί σε κανένα πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων.

Η διαδικασία δανειοδότησης

Οι τράπεζες που επιλέχθηκαν και έχουν ήδη υπογράψει την αντίστοιχη Συμφωνία Χρηματοδότησης και Συνεπένδυσης θα δημιουργήσουν ένα νέο χαρτοφυλάκιο δανείων προς επιχειρήσεις, μέσω των Ταμείων Δανειοδοτήσεων, με τα κεφάλαια του «Ταμείου Επιχειρηματικότητας» και τα προσφερόμενα προς συνεπένδυση κεφάλαιά τους.

Κάθε τράπεζα θα είναι αρμόδια (σύμφωνα με τις εσωτερικές διαδικασίες λειτουργίας της) για την εξέταση των επενδυτικών σχεδίων και την έγκριση των δανείων, το χειρισμό των πληρωμών, την παρακολούθηση της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων, μέσω δειγματοληπτικών ελέγχων και την υποβολή σχετικών εκθέσεων στο ΕΤΕΑΝ για την πορεία των δράσεων.

Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο.