A- A+
Με ΦΠΑ 0% θα μπορούν να πωλούνται συγκεκριμένα προϊόντα από το 2022
Τη δυνατότητα στα κράτη μέλη της ΕΕ να μηδενίζουν τον ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με νέα της οδηγία. Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών.

Σύμφωνα με προσχέδιο νόμου της Κομισιόν, οι χώρες της ΕΕ θα αποκτήσουν μεγαλύτερο περιθώριο να ορίσουν χαμηλότερους συντελεστές φόρου επί των πωλήσεων, ή ακόμα και να τους καταργήσουν για ορισμένα προϊόντα.

Οι εξαιρέσεις

Οι μειωμένοι ή μηδενικοί συντελεστές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε όλα τα είδη, πλην αυτών που θα εξαιρούνται ρητώς. Στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται το πετρέλαιο, τα καύσιμα, τα όπλα, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, το αλκοόλ, ο καπνός κ.α.

Οι μειωμένοι ή μηδενικοί συντελεστές θα πρέπει να εφαρμοστούν μόνο σε αγαθά που πωλούνται σε καταναλωτές και όχι σε ενδιάμεσα αγαθά που εμπορεύονται μεταξύ τους οι επιχειρήσεις, προκειμένου να τα «συναρμολογήσουν» και να δημιουργήσουν τελικά καταναλωτικά προϊόντα.

Σημειώνεται πάντως πως αν οι προτεινόμενοι κανόνες υιοθετηθούν, πιθανότατα δεν θα εφαρμοστούν πριν το 2022.

Η νέα κλίμακα ΦΠΑ

Τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να διατηρούν έναν «σταθμισμένο» μέσο συντελεστή ΦΠΑ τουλάχιστον 12% και να εφαρμόζουν μόνο έναν «περιορισμένο αριθμό» μειωμένων συντελεστών.

Οι 28 χώρες της ΕΕ σήμερα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ δύο συντελεστών ΦΠΑ: τουλάχιστον 5% ή 15% για τα προς πώληση προϊόντα.

Πλέον, η Κομισιόν προτείνει τα κράτη να μπορούν να εφαρμόζουν έναν επιπλέον συντελεστή «μεταξύ 5% και 0%», ουσιαστικά επιτρέποντας την κατάργηση του ΦΠΑ σε ορισμένα αγαθά.

Το παράδειγμα της Βρετανίας

Πριν το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016, η απαγόρευση που είχε επιβάλει η ΕΕ στην επέκταση της λίστας των αφορολόγητων αγαθών προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Βρετανίας για τον επονομαζόμενο «φόρο του ταμπόν», καθώς ο ΦΠΑ σε προϊόντα γυναικείας υγιεινής δεν μπορούσε να μειωθεί από το υφιστάμενο 5%.

Στο πλαίσιο της νέας πρότασης, τα ταμπόν θα εξαιρούνται από τον ΦΠΑ.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ του χρόνου.