A- A+
Απειλή προστίμου 5.000 ευρώ σε όσους δεν πληρώνουν τα κοινόχρηστα - Νέοι κανονισμοί
Τάξη στο ζήτημα των απλήρωτων κοινοχρήστων βάζει η νέα νομοθεσία, καθιστώντας υποχρεωτική τη διαμεσολάβηση και επιβάλλοντας πρόστιμα σε όσους δεν είναι ...συνεργάσιμοι.

Συγκεκριμένα, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπεται ότι εντάσσονται σε υποχρεωτική διαμεσολάβηση θα οδηγούνται οι διαφορές για τα κοινόχρηστα πολυκατοικιών που μένουν απλήρωτα.

Με τον τρόπο αυτό, κάποιος που χρωστά κοινόχρηστα δεν μπορεί να ...κρύβεται συνεχώς, καθώς πλέον υπάρχει τρόπος να ...συρθεί στη δικαιοσύνη.

Τα πρόστιμα

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, εάν ένα μέρος της διαφοράς δεν προσέρχεται στη διαδικασία της διαμεσολάβησης, αν και έχει κληθεί νομότυπα προς τούτο, ο διαμεσολαβητής συντάσσει σχετικό πρακτικό και το άλλο μέρος δικαιούται να προσφύγει στο Δικαστήριο.

Ακολούθως, με την απόφαση του Δικαστηρίου που επιλαμβάνεται της διαφοράς επιβάλλεται σε αυτόν που δεν προσήλθε στη διαδικασία της διαμεσολάβησης, αν και κλήθηκε νομότυπα, χρηματική ποινή 1.000 έως 5.000 ευρώ.

Αλλά και επιπλέον χρηματική ποινή ποσοστού 0,2% επί του αντικειμένου της διαφοράς σε περίπτωση ήττας του και ποσοστού 0,1% επί του αντικειμένου της διαφοράς σε περίπτωση εν μέρει ήττας.

Σημειώνεται πως εάν δεν υπάρχει γραπτή συμφωνία των μερών, η αμοιβή του διαμεσολαβητή ορίζεται στα 100 ευρώ για τις υπηρεσίες μιας ώρας και η ελάχιστη αμοιβή που δύναται να λάβει είναι τα 250 ευρώ.

Αυτό το κόστος είναι ανεξάρτητο από τις αμοιβές των δικηγόρων των δύο μερών.

Άλλες διαφορές

Σύμφωνα με αναλυτικό οδηγό που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), πλέον καθιερώνεται ως υποχρεωτικό στάδιο προσφυγής στη Δικαιοσύνη η απόπειρα διαμεσολάβησης στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Διαφορές ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ορόφων ή διαμερισμάτων από τη σχέση οροφοκτησίας,
  • Διαφορές από τη λειτουργία απλής και σύνθετης κάθετης ιδιοκτησίας
  • Διαφορές αφενός ανάμεσα στους διαχειριστές ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους και κάθετης ιδιοκτησίας και αφετέρου στους ιδιοκτήτες ορόφων, διαμερισμάτων και κάθετων ιδιοκτησιών, ακόμη και για καθυστέρηση κοινοχρήστων
  • Διαφορές που εμπίπτουν στο ρυθμιστικό πεδίο των άρθρων 1003 έως 1031 του ΑΚ (γειτονικό δίκαιο)