A- A+
«Κούρεμα» 60% στο ελληνικό χρέος «βλέπει» η Moody’s – Τι σημαίνει για τράπεζες, καταθέσεις
Σε ζημιές 44 δισ. ευρώ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μεταφράζεται ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 60%, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s. Τι θα συμβεί στις καταθέσεις.

Στην εβδομαδιαία ανασκόπηση που δημοσιεύει ο οίκος αξιολόγησης, οι οικονομολόγοι του τονίζουν ότι εάν αυξηθούν τα κεφάλαια του προσωρινού μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης (EFSF), θα επισπευτούν οι διαδικασίες μίας πιο βαθιάς αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ο οίκος τονίζει ότι αν εισακουστούν οι πιέσεις που δέχεται η ΕΕ για την αύξηση των πόρων του EFSF, ο οποίος με βάση τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου θα ενισχύσει χρηματοδοτικά την Ελλάδα, τότε το δημόσιο χρέος της χώρας μας θα υποστεί ένα «γερό» haircut.

Ο κίνδυνος για τις τράπεζες

Η Moody’s τοποθετεί το ύψος του στο 60% και τις ζημιές – ανάγκες για νέα κεφάλαια για τις ελληνικές τράπεζες στα 44 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των απομειώσεων που θα προκύψουν από τον έλεγχο του οίκου Blackrock στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια.

Τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να εισφέρουν οι μέτοχοι των τραπεζών, σενάριο που δε θεωρείται πιθανό λόγω του μεγάλου ύψους τους.

Σε μία τέτοια περίπτωση δύο τινά μπορούν να συμβούν:

- Η ΕΕ να αφήσει τις ελληνικές τράπεζες να χρεοκοπήσουν

- Η ΕΕ να κρατικοποιήσει τις τράπεζες μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)

Η πιθανότητα χρεοκοπίας είναι πολύ μικρή. Η ΕΕ αν αφήσει τις ελληνικές τράπεζες να πτωχεύσουν, θα θέσει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την οικονομία της ευρωζώνης ή και ολόκληρο τον κόσμο.

Πιο πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο να αυξήσει τους πόρους του ΤΧΣ, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες σαν οργανισμοί να παραμείνουν με την κρατικοποίησή τους υγιείς και να μην κινδυνεύσουν οι καταθέσεις.