A- A+
Τα 12 δισ. ευρώ καταθέσεων που θα κρίνουν την άρση των capital controls το 2018
Στα 15 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αξία των χαρτονομισμάτων που εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός τραπεζικού συστήματος, που έχει διαρρεύσει από το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Μέχρι στιγμής η πορεία των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες δεν επιτρέπει την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls.

Τι έχει επιστρέψει

Κι αυτό διότι μετά τις απώλειες ύψους 40 και πλέον δισ. ευρώ που καταγράφηκαν λόγω της πολιτικής αλλαγής του 2015, δεν έχουν επιστρέψει περισσότερα από 8 δισ. ευρώ.

Και από αυτά το μεγαλύτερο μέρος αφορά στην αύξηση των καταθέσεων που διατηρεί το Δημόσιο στις ελληνικές τράπεζες, η οποία είναι αποτέλεσμα των φόρων.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας θεωρεί ότι με τη βελτίωση του κλίματος είναι δυνατή η σημαντική ενίσχυση των υπολοίπων στις ελληνικές τράπεζες.

Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι για να υπάρξει ουσιαστική χαλάρωση των capital controls μέσα στο 2018 είναι απαραίτητη η αύξηση των καταθέσεων κατά τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ.

Οι προϋποθέσεις

Είναι αυτό εφικτό; Είναι υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, θα πρέπει:

  • Να ολοκληρωθεί το μνημόνιο
  • Να πετύχουν οι τράπεζες στα stress tests
  • Να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας
  • Να αναβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα του Δημοσίου από τους οίκους αξιολόγησης
  • Να ξεκινήσει η ουσιαστική επανασύνδεσή τραπεζών - Δημοσίου με τις αγορές

Εάν συμβούν τα παραπάνω, ο κ. Στουρνάρας πιστεύει ότι η άνοδος των καταθετικών υπολοίπων στα επίπεδα των 135 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς είναι δυνατή.

Ταχεία χαλάρωση

Σημαντική συμβολή σε αυτήν την εξέλιξη θα έχει η επιστροφή αποθησαυρισμένων χαρτονομισμάτων από ιδιώτες στις ελληνικές τράπεζες, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της εμπιστοσύνης στον κλάδο.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα υπάρξει ταχεία χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, η οποία θα αφορά και τα όρια αναλήψεων μετρητών από ιδιώτες.

Επίσης, θα υπάρξει και απελευθέρωση του ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών, αλλά και αύξηση του ορίου αποστολής εμβασμάτων προς το εξωτερικό.

Η πορεία των καταθέσεων από την αρχή του έτους
(Νοικοκυριά και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις - ποσά σε εκατ. ευρώ)