A- A+
Με χαμηλότερα επιτόκια τα δάνεια επιχειρήσεων - επαγγελματιών το Νοέμβριο
Καλύτερους όρους δανεισμού πέτυχαν όσες επιχειρήσεις και όσοι επαγγελματίες έλαβαν χρηματοδότηση το Νοέμβριο από τις τράπεζες.

Τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν προσαρμόσει την επιτοκιακή τους πολιτική στα νέα δεδομένα της κρίσης, ρίχνοντας το κόστος χρηματοδότησης των πελατών τους.

Αν και το ύψος των νέων δανειοδοτήσεων παραμένει χαμηλό, είναι πολύ καλό για το επιχειρείν ότι τα επιτόκια κινούνται πτωτικά τους τελευταίους μήνες.

Τα νέα επιτόκια

Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 5,33%, έναντι 5,31% τον προηγούμενο μήνα.

Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρέμεινε επίσης σχεδόν αμετάβλητο στο 6,98%, έναντι 7,01% τον προηγούμενο μήνα.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας και κυμαινόμενου επιτοκίου μειώθηκε κατά 43 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,23%.

Κερδισμένες οι μεγάλες εταιρείες

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι οι μεγαλύτερες σε μέγεθος επιχειρήσεις, λόγω του μικρότερου ρίσκου, δανειοδοτούνται με χαμηλότερα επιτόκια από τις τράπεζες.

Αναλυτικότερα, το μέσο επιτόκιο για δάνεια:

  • Μέχρι και 250.000 ευρώ μειώθηκε κατά 47 μονάδες βάσης στο 5,26%
  • Άνω των 250.000 μέχρι και 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 39 μονάδες βάσης στο 4,49%
  • Άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 36 μονάδες βάσης στο 4,16%