A- A+
Φάνηκαν στα στοιχεία της ΤτΕ οι μειώσεις στα προθεσμιακά επιτόκια - Έρχεται νέα πτώση
Στο 0,60% υποχώρησε το Νοέμβριο η μέση απόδοση στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις που έκλεισαν οι πελάτες των τραπεζών.

Τα επίπεδα αυτά είναι χαμηλότερα κατά 3 μονάδες βάσης σε σχέση με τον περασμένο μήνα, ως αποτέλεσμα των περικοπών που εφάρμοσαν οι τράπεζες τέλη Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου.

Τα επιτόκια του Δεκεμβρίου αναμένεται να είναι πιο χαμηλά, καθώς όλος ο μήνας «έτρεξε» με χαμηλότερες αποδόσεις, παρά τις προσφορές των τραπεζών, λόγω του κλεισίματος της χρονιάς.

Τι προτιμούν οι καταθέτες

Οι καταθέτες εξακολουθούν να προτιμούν προγράμματα συμφωνημένης διάρκειας έως και 12 μηνών, που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των νέων καταθέσεων που συνάφθηκαν.

Στους λογαριασμούς με διάρκεια άνω του 1 και έως και 2 έτη, η μέση απόδοση επίσης υποχώρησε κατά 3 μονάδες βάσης, διαμορφούμενη στο 0,75%.

Στα προϊόντα που απευθύνονται σε επιχειρήσεις τα επιτόκια για διάρκεια έως και 12 μήνες κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα, φτάνοντας στο 0,84%.

Τα αποδοτικότερα προγράμματα

Με τα νέα δεδομένα, τα επιτόκια των τυποποιημένων προϊόντων των τραπεζών κινούνται μεταξύ 0,25% και 0,60%, ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια.

Οι αποδόσεις αυτές ισχύουν για παλαιό χρήμα, που είναι εγκλωβισμένο στις τράπεζες λόγω capital controls.

Αναλυτικότερα, τα πιο ελκυστικά προγράμματα είναι τα εξής:

1. Online προθεσμιακές. Πρόκειται για καταθέσεις που διατίθενται αποκλειστικά online, μέσω του e-banking των τραπεζών.

Ο καταθέτης επιλέγει το ποσό που θα δεσμεύσει και τη διάρκεια, βλέπει το επιτόκιο και στη συνέχεια μπορεί να ανοίξει με ένα ...κλικ την προθεσμιακή του, χωρίς να χρειάζεται η επίσκεψη σε κατάστημα.

Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα διατήρησαν σταθερά τα επιτόκια στη συγκεκριμένη κατηγορία, ενώ στις υπόλοιπες τράπεζες τα προγράμματα αυτά παραμένουν τα πιο ελκυστικά.

Οι αποδόσεις τους, ανάλογα με την τράπεζα φτάνουν έως και το 0,60%.

2. Προθεσμιακές με Bonus. Ο λόγος γίνεται για προθεσμιακές καταθέσεις, που εκτός των τόκων, επιβραβεύουν τον καταθέτη και σε είδος.

Η επιβράβευση γίνεται μέσω των προγραμμάτων ανταμοιβής των καρτών κάθε τράπεζας.

Με τον τρόπο αυτό, την ημέρα εκτοκισμού, ο καταθέτης εκτός από τους προβλεπόμενους τόκους, λαμβάνει πόντους ή ευρώ επιστροφής.

Αυτά μπορεί τα εξαργυρώσει σε οποιαδήποτε από τις συνεργαζόμενες με την τράπεζά του επιχειρήσεις, πληρώνοντας για τις αγορές του λιγότερο ή και καθόλου.

Επειδή το τμήμα της επιβράβευσης δεν φορολογείται με συντελεστή 15%, όπως ισχύει με τους τόκους, η τελική καθαρή απόδοση για τον πελάτη, είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των κλασικών προϊόντων.

Κι αυτό παρότι τα επιτόκια των λογαριασμών της συγκεκριμένης κατηγορίας δεν ξεπερνούν το 0,45%.

3. Προϊόντα χωρίς ευελιξίες. Η τρίτη κατηγορία προϊόντων με υψηλότερες αποδόσεις αφορά τις προθεσμιακές καταθέσεις που δεν παρέχουν ευελιξίες στον πελάτη.

Δηλαδή η καταβολή των τόκων γίνεται στη λήξη, δεν υπάρχει η δυνατότητα ανέξοδης πρόωρης ανάληψης, ενώ δεν επιτρέπονται οι προσθαφαιρέσεις ποσών κατά τη διάρκειά τους.

Σε όλες τις τράπεζες τα προγράμματα με αυτά τα χαρακτηριστικά προσφέρουν υψηλότερα από 5 έως 10 μονάδες επιτόκια, σε σχέση με τα πιο ευέλικτα.