A- A+
Αδειασε το ΥΠΟΙΚ τη ...Ράνια για πληρωμή φόρων σε 12 δόσεις
Καμία συμφωνία δεν υπάρχει με τους θεσμούς για την πληρωμή των φόρων από τους ιδιώτες σε 12 δόσεις, σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών.

Νωρίτερα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9FM», η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου προανήγγειλε σχετική ρύθμιση, η οποία θα ετίθετο σε ισχύ αυτόν το μήνα.

Η διάψευση

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών λίγες ώρες αργότερα διέψευσε την υπουργό, διαρρέοντας ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για αύξηση των δόσεων, ενώ όποτε αυτό ζητήθηκε από τους θεσμούς, δεν έγινε αποδεικτό.

Η υπουργός είχε πει ότι όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις των φυσικών προσώπων προς το δημόσιο, θα μπορούν να πληρώνονται ηλεκτρονικά και σε πολύ μικρότερες δόσεις.

Άρα η μόνη επιλογή για αύξηση της διάρκειας πληρωμής είναι αυτή της ένταξης των υποχρεώσεων στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, που έχει ετήσιο κόστος 8%.

Εναλλακτικά, οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα εξόφλησης κάθε δόσης οποιοδήποτε φόρου σε έως και 12 άτοκες δόσεις.

Νωρίτερα, το Moneyonline.gr μετέδιδε

Με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων, οι οποίες θα φτάνουν τις 12, στόχος είναι να μπορούν όλα τα φυσικά πρόσωπα με οφειλές προς το δημόσιο να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους, χωρίς επιβάρυνση και σε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Στο εκκαθαριστικό σημείωμα κάθε φόρου θα υπάρχει ειδική ένδειξη που θα πληροφορεί τον φορολογούμενο ότι έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει το φόρο σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις χωρίς επιβάρυνση.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι όμως να καταχωρήσει στην τράπεζά του πάγια εντολή χρέωσης τραπεζικού του λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας με επαρκές πιστωτικό όριο.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή δεν υπάρξει πάγια εντολή, το ποσό θα επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 8%.

Ίδια υπηρεσία με τράπεζες

Ουσιαστικά, το ΥΠΟΙΚ θα προσφέρει την υπηρεσία άτοκων δόσεων, που ήδη διαθέτουν οι τράπεζες μέσω των πιστωτικών καρτών.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό, εάν θα μπορεί να ρυθμιστεί σε μηνιαίες δόσεις η κάθε δόση του φόρου ή η διευκόλυνση θα παρέχεται μόνο για το σύνολο του φόρου.

Αν ισχύει το δεύτερο, το πρόγραμμα άτοκων δόσεων των τραπεζών θα συμφέρει περισσότερο, καθώς δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης οποιουδήποτε ποσού σε άτοκες δόσεις.