A- A+
Έρχονται αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ σε λαϊκές γειτονιές - Από Ιούλιο η 1η δόση
Αυξημένο ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να πληρώσουν από το 2018 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε λαϊκές γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη προσλάβει εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα κληθούν να αναπροσαρμόσουν μέχρι και το τέλος Μαρτίου τις αντικειμενικές αξίες, ώστε να εξισωθούν με τις εμπορικές.

Ποιοι επηρεάζονται

Αυτό σημαίνει ότι σε όποιες περιοχές οι εμπορικές αξίες έχουν πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αντικειμενικές, οι τελευταίες θα αυξηθούν.

Από τις αλλαγές αυτές θα επηρεαστούν ακίνητα κυρίως χαμηλής αξίας, που βρίσκονται σε λαϊκούς Δήμους της Αττικής, η εμπορική αξία των οποίων, ακόμη και πριν από την κρίση βρισκόταν χαμηλότερα των τιμών ζώνης.

Ως αποτέλεσμα, ο ΕΝΦΙΑ για αυτά τα ακίνητα θα αυξηθεί.

Από την άλλη πλευρά, στις ακριβές περιοχές, οι εμπορικές τιμές είναι πολύ χαμηλότερες των αντικειμενικών, που σημαίνει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί.

Το εναλλακτικό σενάριο

Με δεδομένο ότι ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ δεν αλλάζει, κάποιοι θα πρέπει να πληρώσουν ...τη νύφη της αναπροσαρμογής των αξιών.

Η μόνη περίπτωση τα ακίνητα των λαϊκών γειτονιών να μην επιβαρυνθούν, είναι να υπάρξει αλλαγή των συντελεστών, που θα επιφέρει αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ των πιο ακριβών ακινήτων.

Εναλλακτικά, ένα μέρος από την απώλεια των εσόδων θα μπορούσε να καλυφθεί με την επιβολή ΕΝΦΙΑ και στα αγροτεμάχια, η οποία αναβάλλεται κάθε χρόνο.

Ιούνιο τα εκκαθαριστικά

Όπως δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου, εφέτος τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα εκδοθούν νωρίτερα από τις άλλες χρονιές.

Συγκεκριμένα, στόχος είναι να αναρτηθούν στο Taxis μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Με αυτό το δεδομένο, είναι πολύ πιθανό η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ να πληρωθεί στα τέλη Ιουλίου.

Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των δόσεων, έως και τις 7, οι οποίες θα πρέπει να πληρωθούν έως και τον Ιανουάριο του 2019.

Άρα η μηνιαία επιβάρυνση θα είναι χαμηλότερη για τους πολίτες.