A- A+
Καταθέσεις €1,5 δισ. σε 1 μήνα «ρούφηξε» το Δημόσιο από ιδιώτες με φόρους-κατασχέσεις
Νέα αφαίμαξη των καταθέσεων ιδιωτών, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, από το Δημόσια είχαμε το Νοέμβριο, μέσω φόρων και κατασχέσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τον περασμένο μήνα τα υπόλοιπα του Δημοσίου στις τράπεζες αυξήθηκαν κατά 1,49 δισ. ευρώ.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις αυξημένες εισπράξεις από φόρους (τρίτη δόση ΕΝΦΙΑ, τελευταία δόση φόρου εισοδήματος), αλλά και στις κατασχέσεις από λογαριασμούς, στις οποίες προχωρά σε καθημερινή βάση το υπουργείο Οικονομικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του χρόνου το κράτος έχει τα πρωτεία στην αύξηση των διαθεσίμων του στις εμπορικές τράπεζες, τα οποία έχουν καταγράψει άνοδο 6,5 δισ. ευρώ έναντι 2,50 δισ. ευρώ του εγχώριου ιδιωτικού τομέα.

Τι έκαναν νοικοκυριά - επιχειρήσεις

Το Νοέμβριο τα υπόλοιπα νοικοκυριών και μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν οριακά κατά 186 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό προήλθε στο μεγαλύτερο μέρος του από τις καθαρές εισροές στους εταιρικούς λογαριασμούς, που έφτασαν τα 160 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, τα υπόλοιπα των νοικοκυριών μειώθηκαν οριακά κατά 6 εκατ. ευρώ, ωστόσο εάν δεν προσμετρηθεί στα στοιχεία η κίνηση των υπολοίπων των ΜΚΟ, οι λογαριασμοί των φυσικών προσώπων εμφανίζονται οριακά ενισχυμένοι κατά 27 εκατ. ευρώ.

Τα συνολικά μεγέθη για εγχώριες επιχειρήσεις και νοικοκυριά κινήθηκαν ανοδικά για έβδομο συνεχή μήνα ανοδικά, καταγράφοντες σωρευτικές καθαρές εισροές της τάξης των 4,9 δισ. ευρώ από τον περασμένο Απρίλιο.

Αύξηση στις προθεσμιακές

Θετικό είναι πάντως ότι οι ιδιώτες δεν έχουν σταματήσει να αυξάνουν τη θέση τους σε προθεσμιακές καταθέσεις, στοιχείο ενδεικτικό της σταδιακής ενίσχυσης της εμπιστοσύνης τους στις τράπεζες.

Το Νοέμβριο τα υπόλοιπα των λογαριασμών προθεσμίας ενισχύθηκαν κατά 245 εκατ. ευρώ.

Από τον περασμένο Απρίλιο η άνοδός τους φτάνει τα 2 δισ. ευρώ, ενώ από την αρχή του χρόνου στα 1,45 δισ. ευρώ.

Η πορεία των καταθέσεων από την αρχή του έτους
(Νοικοκυριά και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις - ποσά σε εκατ. ευρώ)