A- A+
Προθεσμία ως την Παρασκευή για τέλη ΙΧ και ΕΝΦΙΑ - Πού και πώς να τα πληρώσετε
Προθεσμία έως και την Παρασκευή 29/12 έχουν οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας και την 4η δόση του ΕΝΦΙΑ.

Επειδή η τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα είναι η ερχόμενη Παρασκευή, ο χρόνος που δίνεται στους πολίτες για την εμπρόθεσμη εξόφληση των οφειλών τους, είναι εφέτος λιγότερος.

Για το λόγο αυτό οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς η εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων επιφέρει πρόστιμα και από 1/1/2018 απώλεια της παλαιάς ρύθμισης των 100 δόσεων.

Δόσεις και ...πρόστιμα

Τόσο τα τέλη ΙΧ, όσο και ο ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να πληρωθούν έως την Παρασκευή, είτε στα καταστήματα των τραπεζών, με χρέωση, ή στα ενναλακτικά δίκτυα, εντελώς δωρεάν.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν επαρκή υπόλοιπα στην πιστωτική τους κάρτα, να αποπληρώσουν τα οφειλόμενα ποσά σε έως και 12 άτοκες δόσεις.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για την έγκαιρή εξόφληση των τελών κυκλοφορίας, καθώς εάν γίνει εμπρόθεσμα, το πρόστιμο ισούται με το 100% επί τους ύψους τους.

Δηλαδή, τα τέλη κυκλοφορίας διπλασιάζονται!

Τα κανάλια ανά τράπεζα

Οι πελάτες των τραπεζών μπορούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο δωρεάν και χωρίς να ...βγουν από το σπίτι τους, μέσω των εναλλακτικών δικτύων των τραπεζών.

Αν έχουν διαθέσιμο όριο στην πιστωτική τους κάρτα μπορούν να πληρώσουν σε 2 έως 12 άτοκες δόσεις.

Επιπλέον, κερδίζουν πόντους, στο πλαίσιο του προγράμματος επιβράβευσης, τους οποίους μπορούν να εξαργυρώσουν σε επόμενες αγορές, πληρώνοντας λιγότερο ή και καθόλου.

Αναλυτικότερα, οι υπηρεσίες ανά τράπεζα είναι οι εξής:

  • Alpha Bank

Επιβράβευση: 1 bonus πόντος για κάθε 1 ευρώ πληρωμών


  • EUROBANK

Επιβράβευση: Δεν προσφέρεται ανταμοιβή στην κάρτα

  • e-banking (μόνο με χρέωση λογαριασμού)
  • EuroPhone Banking - 2109555000
  • www.livepay.gr

  • Εθνική Τράπεζα

Επιβράβευση: 1 πόντος go4more για κάθε 1 ευρώ πληρωμών


  • Τράπεζα Πειραιώς

Επιβράβευση: 1 yellow για κάθε 1 ευρώ πληρωμών

  • winbank (e-banking, phone banking, mobile banking)
  • winbank www.easypay.gr

Ποιο πληρώνουν δωρεάν στο γκισέ

Από τις προμήθειες για πληρωμή φόρων στο γκισέ εξαιρούνται συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, εξαιρούνται οι πληρωμές για ΕΝΦΙΑ και Φόρο Εισοδήματος των φυσικών προσώπων, τα οποία είτε είναι άνω των 70 ετών, είτε βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, είτε παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω, είτε είναι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών.

Απαραίτητη προϋπόθεση να καταθέσουν τα χρήματα σε λογαριασμό τους και, στη συνέχεια, να προχωρήσουν σε μεταφορά του ποσού προς το λογαριασμό του Δημοσίου.

Η εναλλακτική της πάγιας ρύθμισης

Σημειώνεται ότι η εφορία δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης των φόρων σε έως και 12 δόσεις.

Ο φορολογούμενος που θα αιτηθεί τη ρύθμιση των οφειλών του, θα πρέπει να αναφέρει αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση.

Από αυτά θα πρέπει να προκύπτει η αδυναμία του να εξοφλήσει τους φόρους του εκκαθαριστικού σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των τριών διμηνιαίων δόσεων.

Επιπλέον, θα πρέπει να αποδεικνύεται η δυνατότητά του να διαθέτει από το μηνιαίο εισόδημά του ένα ποσό για την αποπληρωμή της κάθε μηνιαίας δόσης της ρύθμισης.