A- A+
Τρ. Πειραιώς: Πούλησε άλλα 26 ακίνητα με μέση τιμή 146 χιλ. ευρώ μέσω e-δημοπρασίας
Σε επιτυχία ολοκληρώθηκε η τρίτη ηλεκτρονική δημοπρασία ακινήτων από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία πούλησε τα 26 από τα 48 ακίνητα που διέθετε έναντι 3,8 εκατ. ευρώ.

Η ηλεκτρονική δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω του ιστότοπου properties4sale.gr την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου.

Το properties4sale.gr ήδη προετοιμάζει την επόμενη δημοπρασία ακινήτων η οποία θα λάβει χώρα τον Μάρτιο του 2018, ενώ η ανάρτηση των νέων ακινήτων θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2018.

Οι προσφορές

Στο τέλος της διαδικασίας της τρίτης δημοπρασίας, είχαν υποβληθεί 196 προσφορές για 29 ακίνητα.

Η Τράπεζα ενέκρινε τις πλειοδοτούσες προσφορές για 20 ακίνητα. Επίσης πριν από τη διενέργεια της δημοπρασίας, υποβλήθηκαν και 12 προσφορές «Άμεσης Αγοράς» για 6 ακίνητα.

Το συνολικό αντίτιμο πώλησης των 26 ακινήτων, έφθασε τα 3,8 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το μέσο τίμημα ανά ακίνητο έφτασε τις 146.000 ευρώ περίπου.

Πόσοι ενδιαφέρθηκαν

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην τρίτη δημοπρασία, έως την Τετάρτη 6/12 -μια εβδομάδα πριν την έναρξη της δημοπρασίας- οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν την προσφορά τους στην τιμή της «Άμεσης Αγοράς» που αναγραφόταν στο site και να αποσύρουν το ακίνητο από τη διαδικασία της δημοπρασίας.

Σε αυτό το στάδιο, συνολικά υποβλήθηκαν 12 προσφορές «Άμεσης Αγοράς» για 6 ακίνητα. Για τα ακίνητα για τα οποία υποβλήθηκαν πάνω από μία προσφορές «Άμεσης Αγοράς» τηρήθηκε αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Για τα 42 ακίνητα που παρέμειναν προς πώληση μετά τη λήξη της επιλογής «Άμεσης Αγοράς», η δημοπρασία ξεκίνησε στις 10:00 π.μ. την Τετάρτη 13.12.2017 και έληξε στις 4:00 μ.μ. την Πέμπτη 14.12.2017.

Για τα ακίνητα για τα οποία υποβλήθηκαν προσφορές τα τελευταία λεπτά πριν τη λήξη της δημοπρασίας, δόθηκε αυτόματη παράταση, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να έχουν επαρκή χρόνο ανταπόκρισης.

Επίσκεψη στα ακίνητα

Κατά το διάστημα που προηγήθηκε της δημοπρασίας, οι υποψήφιοι αγοραστές είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το ακίνητο σε προκαθορισμένες ημερομηνίες (open days).

Στη συνέχεια και για τα ακίνητα όπου υπήρξε επιπλέον ενδιαφέρον διενεργήθηκαν πρόσθετα open days.

Συνολικά τα ακίνητα επισκέφθηκαν περισσότεροι από 170 ενδιαφερόμενοι.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα έδωσε τη δυνατότητα δανειοδότησης ενδιαφερομένων, είτε για «Άμεση Αγορά» είτε για αγορά μέσω της δημοπρασίας.

Η συμμετοχή μεσιτών

Ενδιαφέρον για συμμετοχή στη δημοπρασία εκδήλωσαν πάνω από 230 φυσικά και νομικά πρόσωπα καθώς και επαγγελματίες του χώρου και εγκρίθηκαν πάνω από 130.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους μεσίτες, είχαν την ευκαιρία να αιτηθούν τη συνεργασία τους στην πλατφόρμα και στη συνέχεια μέσω αυτής - χωρίς την προσκόμιση περαιτέρω συμφωνητικών- να εγγράψουν πελάτες τους.

Τη διαδικασία αιτήματος συνεργασίας έχουν ολοκληρώσει συνολικά περισσότεροι από 80 μεσίτες λαμβάνοντας στη συνέχεια έγκριση συμμετοχής.

Οι πωλήσεις του 2017

Συνολικά στις τρεις δημοπρασίες που έλαβαν χώρα το 2017, εγκρίθηκαν προς πώληση 84 ακίνητα με συνολικό αντίτιμο 13,4 εκατ. ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν προσφορές από περισσότερους από 200 συμμετέχοντες.

Η επιτυχία της τρίτης δημοπρασίας επιβεβαιώνει την επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς να συνεχίσει την καινοτόμο αυτή πρωτοβουλία για την αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου των ιδιόκτητων ακινήτων της.

Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων αποτελούν μια ιδιαίτερα επιτυχημένη διεθνώς διαδικασία για την πώληση ακινήτων η οποία έχει αποδειχθεί πως συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της κινητικότητας στην αγορά ακινήτων, στον εξορθολογισμό και τη σταθεροποίηση των τιμών, στη διαφάνεια και την απεμπλοκή από γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Επίσης, ενθαρρύνει την προσέλκυση επενδυτών από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Για την Τράπεζα η διαδικασία αυτή μπορεί να απελευθερώνει ρευστότητα που θα διοχετεύεται στη χρηματοδότηση της οικονομίας ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει την αξιοποίηση των ακινήτων που έχει στην ιδιοκτησία της και τα οποία, παραμένοντας αναξιοποίητα, σταδιακά απαξιώνονται.