A- A+
Παράταση έως και τις 6 Οκτωβρίου για την έκτακτη εισφορά εισοδήματος - Αλαλούμ στις τράπεζες
Παράταση έως και τις 6/10 για την καταβολής της έκτακτης εισφοράς εισοδήματος έδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Χωρίς ενημέρωση τα τραπεζικά καταστήματα - Περνούν συστημικά οι πληρωμές.

Σας ενδιαφέρει
Κερδίστε έκπτωση έως 8% και άτοκη εξόφληση

Το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών δεν είχε ενημερωθεί το πρωί της Δευτέρας για το αν θα δέχεται την πληρωμή της έκτακτης εισφοράς.

Ωστόσο, συστημικά η συγκεκριμένη εντολή πληρωμής είναι εφικτή. Ετσι, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ζητούν από τους τραπεζικούς υπαλλήλους να εκτελέσουν την πληρωμή.

Εξάλλου, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληρώνουν την έκτακτη εισφορά στις κατά τόπους ΔΟΥ.

Σημειώνεται ότι η αρχική προθεσμία έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, ωστόσο σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές στις τράπεζες, μην επιτρέποντας σε όλους τους φορολογούμενους να εξοφλήσουν την έκτακτη εισφορά.

Η παράταση δίνει την ευκαιρία σε όσους δεν κατέβαλαν τη δόση της εισφοράς να το κάνουν έως τη λήξη της νέας προθεσμίας χωρίς να επιβαρυνθούν με την προσαύξηση του 1% το μήνα.

Έκπτωση 5% για εφάπαξ καταβολή

Αν η καταβολή γίνει εφάπαξ ο φορολογούμενος δικαιούται έκπτωση 5% επί της συνολικής οφειλής. Εναλλακτικά οι φορολογούμενοι μπορούν να καταβάλουν το ποσό σε έξι μηνιαίες δόσεις η κάθε μία από την οποία δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 300 ευρώ.

Σημείνεται πάντως ότι αρκετοί φορολογούμενοι δεν έχουν παραλάβει έως τώρα από την εφορία το πολυεκκαθαριστικό.

Οι φορολογούμενοι αυτοί εφόσον το παραλάβουν εντός του Οκτωβρίου θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη δόση έως και το τέλος Οκτωβρίου.

Ποιοι εξαιρούνται

Από την επιβολή της ειδικής εισφοράς εξαιρούνται τα ακόλουθα εισοδήματα:

α) οι μισθοί, συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και σε όλους όσοι παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες, που υπερβαίνει σε ποσοστό το ογδόντα τοις εκατό (80%)

β) οι αποζημιώσεις λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης και

γ) οι εφάπαξ παροχές ταμείων πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών, τα εφάπαξ βοηθήματα δημοσίων υπαλλήλων και τα εφάπαξ βοηθήματα που αναφέρονται στις διατάξεις αυτές.

δ) οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και όσοι λαμβάνουν κατά την χρήση 2011 επίδομα ανεργίας, έστω κι αν κατά τη χρήση 2010 είχαν εισόδημα, εφόσον δεν έχουν κατά το χρόνο της βεβαίωσης πραγματικά εισοδήματα.