A- A+
Προς ολική διαγραφή χρέους δανειολήπτη από Ειρηνοδικείο
Κοντά στην πρώτη απόφαση που προβλέπει την ολική διαγραφή χρέους δανειολήπτη προς τράπεζες, βρίσκεται η ελληνική δικαιοσύνη, κατ΄ εφαρμογή του νέου νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, το Ειρηνοδικείο Λάρισας έδωσε αναβολή 6 μηνών σε άνεργη δανειολήπτρια με οφειλές ύψους 26.180 ευρώ προς μία τράπεζα.

Το δικαστήριο θα επανεξετάσει την περίπτωση αυτή για να εκδώσει την τελική απόφαση, που είναι πιθανό να προβλέπει και την πλήρη απαλλαγή της δανειολήπτριας από το χρέος.

Εννοείται ότι κατά τη διάρκεια αυτού του εξαμήνου, η δανειολήπτρια δεν θα καταβάλλει δόσεις για τα δάνεια που έχει λάβει.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτών η απόφαση αυτή κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς απέρριψε τους ισχυρισμούς των τραπεζών ότι η δανειολήπτρια δεν προσδιορίζει από «πού» βρίσκει το ποσό για το κόστος διαβίωσης της ίδιας και της οικογένειάς της.

Πότε διαγράφεται η οφειλή

Για να σβηστεί ένα χρέος προς τράπεζες στο σύνολό του θα πρέπει να συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

- Ο δανειολήπτης να μην έχει ακίνητη περιουσία

- Ο δανειολήπτης να μην έχει εισοδήματα

Εάν ισχύουν αυτά, το δικαστήριο μπορεί να λάβει μία εκ των δύο αποφάσεων:

  • Να απαλλάξει οριστικά από την οφειλή το δανειολήπτη, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να βρει εργασία τα επόμενα χρόνια να αποπληρώσει την οφειλή του
  • Να του δώσει μία περίοδο χάριτος διάρκειας 4 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα τον επανελέγξει κάποια στιγμή για να διαπιστώσει εάν εξακολουθεί να βρίσκεται στην ίδια κατάσταση και να εκδώσει κατόπν την οριστική απόφαση.

Σημειώνεται ότι αυτός ο επανέλεγχος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί τους πρώτους 6 μήνες μετά την έκδοση της πρώτης απόφασης.

Εάν παρέλθουν τέσσερα χρόνια από την πρώτη απόφαση και η εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη παραμένουν οι ίδιες, η οφειλή διαγράφεται ακόμη και στο 100%.