A- A+
Έως τις 21/12 η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων - Ποιοι και πόσα παίρνουν
Το ποσό των 1,6 δισ. ευρώ θα πρέπει να λάβουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα έως και τις 21 Δεκεμβρίου, ως δώρο Χριστουγέννων. Πώς υπολογίζεται.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη, δικαιούνται δώρο.

Ο υπολογισμός

Για τον σχετικό υπολογισμό λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή καθ’ όλη την ως άνω χρονική περίοδο, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με 1 μηνιαίο μισθό.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι/ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια).

Βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου.

Ποινικό αδίκημα

Στην καταβολή του δώρου, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς, η μη καταβολή του συνιστά ποινικό αδίκημα (και μάλιστα με την διαδικασία του αυτοφώρου).

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι που θα εργαστούν τις 3 Κυριακές των εορτών που τα καταστήματα έχουν το δικαίωμα να είναι ανοιχτά (17 και 24 και 31 Δεκεμβρίου) θα αμειφθούν με προσαύξηση 75% της προβλεπόμενης για τις ώρες που δούλεψαν αμοιβής τους.

Σε ότι αφορά το ρεπό τους, δικαιούνται αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης κατά την εβδομάδα που ακολουθεί την Κυριακή που εργάστηκαν και όχι την μεθεπόμενη εβδομάδα ή σε άλλο χρονικό σημείο.

Την ημέρα ανάπαυσης ορίζει ο εργοδότης.