A- A+
Σε ισχύ ο νέος κανονισμός για ελεύθερη εγκατάσταση αυτόνομης θέρμανσης
Σε ισχύ βρίσκεται, πλέον, το νέο καθεστώς αυτονόμησης θέρμανσης διαμερισμάτων στις πολυκατοικίες, που επιτρέπει την ελεύθερη εγκατάστασή τους.

Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων μπορούν να εγκαταστήσουν αυτόνομο σύστημα θέρμανσης, χωρίς ουσιαστικά την έγκριση των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η λύση που θα επιλέξουν βελτιώνει την ενεργειακή αποδοτικότητα της ιδιοκτησίας.

Ωστόσο, θα συνεχίζουν να συμμετέχουν στα έξοδα συντήρησης τις κεντρικές θέρμανσης, αλλά και στις έκτακτες δαπάνες εκτός αν υπάρξει αντίθετη απόφαση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών.

Ποια είναι η διαδικασία

Η διαδικασία για την αυτόνομη θέρμανση προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να συγκαλέσει συνέλευση των συνιδιοκτητών για το θέμα αυτό.

Είτε πραγματοποιηθεί και λάβει αρνητική απάντηση, είτε δεν πραγματοποιηθεί σε διάστημα 30 ημερών από την ημέρα σύγκλησης της, ο ιδιοκτήτης μπορεί με δική του ευθύνη και με δικά του έξοδα να προχωρήσει στην αποδέσμευση της κατοικίας του από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης.

Πριν προχωρήσει στις σχετικές εργασίες, θα πρέπει να γνωστοποιήσει στους συνιδιοκτήτες ότι πρόκειται να αποσυνδεθεί από το κεντρικό σύστημα, αλλά και να τους ενημερώσει για την όδευση των σωληνώσεων που θα εγκατασταθούν στους κοινόχρηστους χώρους.

Ο επιμερισμός των δαπανών

Όλες οι δαπάνες επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη που θα αυτονομηθεί, ενώ ο ίδιος είναι υποχρεωμένος να μονώνει τους σωλήνες του κεντρικού δικτύου που ενδεχομένως διέρχονται από το διαμέρισμά του, ώστε να μην επηρεαστεί η θέρμανση των υπόλοιπων διαμερισμάτων.

Σημειώνεται, όμως, ότι η απόφαση για εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης θα πρέπει να λαμβάνεται, εφόσον η λύση που θα επιλέξουν θα βελτιώνει την ενεργειακή αποδοτικότητα του κτιρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων.

Ο ιδιοκτήτης σ’ αυτή την περίπτωση θα απαλλάσσεται από τα έξοδα καυσίμου για το σύστημα κεντρικής θέρμανσης, όμως, θα έχει την υποχρέωση μετέχει στα έξοδα συντήρησης του συστήματος. Με απόφαση της συνέλευσης μπορεί ο ιδιοκτήτης ν’ απαλλαγεί πλήρως από τα έξοδα.