A- A+
Δεν σταματούν οι Έλληνες να χρησιμοποιούν την κάρτα τους μετά τα capital controls
Συνεχή άνοδο εμφανίζουν οι συναλλαγές με κάρτες, οι οποίες έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα των Ελλήνων μετά την επιβολή των capital controls.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η εφετινή χρονιά θα κλείσει με αύξηση της αξίας των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα, μεγαλύτερη του 40%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, η καταναλωτική δαπάνη με κάρτες θα αγγίξει στα τέλη του 2017 τα 22-23 δισ. ευρώ από 15,5 δισ. ευρώ το 2016.

Ελληνικές κάρτες

Να σημειωθεί ότι τα νούμερα αυτά αφορούν τη δαπάνη που γίνεται από κάρτες που εκδίδονται μόνο από τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς δηλαδή σε αυτές να περιλαμβάνεται η δαπάνη μέσω καρτών που γίνεται από τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέφθηκαν φέτος την Ελλάδα, ο συνυπολογισμός των οποίων ανεβάζει τον τζίρο στα 27 δισ. ευρώ.

Ο ρυθμός αύξησης της αξίας των συναλλαγών που γίνεται με κάρτες παρά το γεγονός ότι επιβραδύνθηκε σε σχέση με το 2016, χρονιά που είχαμε υπερδιπλασιασμό του ρυθμού αύξησης, δείχνει την ξεκάθαρη εξοικείωση των πολιτών με τη χρήση του "πλαστικού χρήματος" και τη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσα από κίνητρα, όπως για παράδειγμα η φορολοταρία.

Σημειώνεται επίσης ότι η ανοδική αυτή τάση καταγράφεται παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των πολιτών έχει ήδη καλύψει την υποχρέωση για την πραγματοποίηση του ύψους των συναλλαγών που εξασφαλίζει το αφορολόγητο.

Παράλληλα, οι καταναλωτές εκμεταλλεύονται τα προγράμματα επιβράβευσης που προσφέρουν οι τράπεζες, κερδίζοντας δωρεάν ψώνια ή αγορές με έκπτωση.