A- A+
Παραμένει το μπλόκο στους φιλοξενούμενους για το κοινωνικό μέρισμα - Ποιοι το παίρνουν
Στην απόρριψη χιλιάδων αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα προβαίνει το αυτόματο σύστημα για όσους ήταν φιλοξενούμενοι, έστω και για μερικές ημέρες το 2016.

Κι αυτό διότι το εισόδημα του 2016 που λαμβάνεται υπόψιν από το σύστημα είναι το συνολικό του νοικοκυριού στο οποίο διέμενε ο φιλοξενούμενος.

Ως αποτέλεσμα, ακόμη κι αν σήμερα κάποιος είναι άνεργος, δεν δικαιούται το κοινωνικό μέρισμα εάν φιλοξενούνταν σε ...πλούσιο νοικοκυριό που δεν πληρούσε τα εισοδηματικά κριτήρια βάση των δηλώσεων του 2017.

Ποιοι θα το πάρουν

Από την άλλη πλευρά, το συγκεκριμένο πρόβλημα λύθηκε για τους χήρους τις χήρες και τους φιλοξενούμενους θανόντος το 2017.

Οι συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων, θα μπορούν πλέον να κάνουν μόνοι τους με τα δικά τους στοιχεία την αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν το εισόδημα του νοικοκυριού που τους φιλοξενούσε.

Παράλληλα, τα προστατευόμενα μέλη που μπορεί να είναι φοιτητές μέχρι και 25 ετών και δεν εργάζονται, δεν χρειάζονται να πάρουν κωδικούς και να συναινέσουν στην αίτηση και έτσι δεν χρειάζεται να βγάλουν κωδικούς taxis.

Απορρίφθηκαν 434 χιλιάδες αιτήσεις

Συνολικά 893.300 είναι οι εγκεκριμένες αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα, όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (03/12/2017, 12:30 μ.μ.) που έδωσε στη δημοσιότητα η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ).

Οι ακυρωμένες αιτήσεις ανέρχονται σε 197.061, οι μη εγκεκριμένες αιτήσεις σε 434.343, οι μη ολοκληρωμένες αιτήσεις (πιθανές μη εγκρίσεις, αναμονή συναίνεσης) είναι 474.428 και οι μη ολοκληρωμένες με πιθανότητα έγκρισης ανέρχονται σε 61.423.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου και στις 15 Δεκεμβρίου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων το ποσό του κοινωνικού μερίσματος.

Διαβάστε επίσης

* Κοινωνικό μέρισμα: Έως 180.000 ευρώ το όριο περιουσίας και 9.000 ευρώ των καταθέσεων