A- A+
Καταργείται η έκπτωση 50% για πληρωμές κλήσεων της τροχαίας σε 10 ημέρες
Στην κατάργηση της έκπτωσης 50% σε όσους πληρώνουν εντός 10ημέρου κλήσεις της τροχαίας, θα προχωρήσει το υπουργείο Μεταφορών, παράλληλα με τις άλλες αλλαγές στον ΚΟΚ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των μεταφορών θα περιληφθεί η σχετική ρύθμιση, που καταργεί την έκπτωση του 50% για την πληρωμή του προστίμου εντός 10 ημερολογιακών ημερών.

Μείωση 40% στα πρόστιμα

Παράλληλα, τα διοικητικά πρόστιμα θα μειωθούν ενιαία κατά 40%, αλλά θα έχουν προσαύξηση ανάλογα με το εισόδημα.

Τα πρόστιμα που θα παραμείνουν τα ίδια με σήμερα είναι τα εξής:

  • Παραβίαση κόκκινου σηματοδότη
  • Παραβίαση STOP
  • Κατανάλωση αλκοόλ
  • Αντικανονική προσπέραση

Υποχρεώσεις ταξιτζήδων

Στους επαγγελματίες αυτοκινητιστές απαγορεύεται η απρεπής, ανάρμοστη, άσεμνη, προκλητική ή απειλητική καθ' οιονδήποτε τρόπο συμπεριφορά προς τους επιβάτες και τους άλλους οδηγούς.

Ανάμεσα σε αυτά εντάσσονται και οι υβριστικές εκφράσεις ή χειρονομίες όπως η γνωστή «μούντζα». Απαγορεύεται επίσης το κάπνισμα εντός του οχήματος, η επιλογή επιβάτη ανάλογα με τον προορισμό.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται κι άλλες υποχρεώσεις για τους οδηγούς ταξί, όπως να μη θέτουν σε λειτουργία μουσικές συσκευές ούτε να ανοίγουν τα παράθυρα του αυτοκινήτου, χωρίς τη συγκατάθεση του επιβάτη.

Όμως για το άνοιγμα του παραθύρου του οδηγού δεν απαιτείται η συγκατάθεση του επιβάτη.

Επίσης, είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν την φορτοεκφόρτωση των αποσκευών του επιβάτη από και προς το πεζοδρόμιο οι οποίες δεν υπερβαίνουν τα είκοσι (20) κιλά.