A- A+
Όλοι με οικογενειακό γιατρό της περιοχής τους από το 2018 - Και 70 ιατρεία της γειτονιάς
Υποχρεωτικά σε οικογενειακό γιατρό της περιοχής τους θα πρέπει να εγγράφονται όλοι οι πολίτες από το 2018, με απώτερο στόχο τη λειτουργία των ιατρείων της γειτονιάς.

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, η εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό θα γίνεται μέσω αίτησης με προσέλευση στις τοπικές μονάδες ή μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής.

Για την ολοκλήρωση της εγγραφής απαιτείται ταυτοποίηση με δημόσια έγγραφα των προσωπικών στοιχείων (ταυτότητα ή διαβατήριο, ΑΜΚΑ και αποδεικτικό έγγραφο για τη διεύθυνση κατοικίας).

Τι είναι ο οικογενειακός ιατρός

Πρόσβαση στα ιατρεία της γειτονιάς θα έχουν και οι ανασφάλιστοι πολίτες.

Οικογενειακός γιατρός μπορεί να είναι ένας παθολόγος, γενικός γιατρός ή παιδίατρος υπάλληλος του σημερινού ΠΕΔΥ ή ιδιώτης συμβεβλημένος που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Kάθε οικογενειακός γιατρός θα έχει υπό την ευθύνη του μέχρι και 2 χιλ. εγγεγραμμένους πολίτες.

Επιπλέον, όλοι οι πολίτες θα έχουν Ηλεκτρονικό Ιατρικό Φάκελο, ο οποίος θα περιλαμβάνει συνοπτικό ιατρικό ιστορικό, τις εξετάσεις που έχει κάνει, τα φάρμακα που συνταγογραφούνται, καθώς και προηγούμενες νοσηλείες.

Ο φάκελος θα καταρτίζεται από τον οικογενειακό γιατρό που θα έχει και την ευθύνη ενημέρωσής του.

Τα προσωπικά δεδομένα θα τηρούνται με ευθύνη του υπουργείου Υγείας, ενώ πρόσβαση στο φάκελο θα έχει ο οικογενειακός γιατρός, ο ίδιος ο πολίτης και ο γιατρός που τον θεραπεύει σε οποιοδήποτε μονάδα του ΕΣΥ.

Ο ρόλος των ιατρείων της γειτονιάς

Τα ιατρεία της γειτονιάς θα είναι υπεύθυνα εκτός από τη συστηματική παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού ευθύνης τους, και για τα εξής:

  • Την αντιμετώπιση οξέων και επειγόντων προβλημάτων υγείας και την παραπομπή αυτών στα Κέντρα Υγείας ή στα δημόσια νοσοκομεία
  • Την προγραμματισμένη φροντίδα υγείας ενηλίκων και παιδιών
  • Την κατ’ οίκον νοσηλεία και κατ’ οίκον αιμοληψία σε μη δυνάμενους να μεταβούν στις οικείες μονάδες
  • Την υγειονομική φροντίδα της τρίτης ηλικίας και την παρακολούθηση της πολυνοσηρότητας και των χρόνιων νοσημάτων.
  • Συνολικά προβλέπεται η δημιουργία 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας, ενώ σε πρώτη φάση θα λειτουργήσουν περί τα 70 κέντρα.