A- A+
Στο υψηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2015 οι καταθέσεις των ιδιωτών τον Οκτώβριο
Έξι μήνες συνεχούς ανόδου συμπλήρωσαν οι καταθέσεις εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον Οκτώβριο, παρ΄ ότι ο μήνας αυτός είναι παραδοσιακά κακός.

Σε σχέση με το Σεπτέμβριο, τα υπόλοιπα αυξήθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ στα 123,68 δισ. ευρώ, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο που πιάνουν από το Νοέμβριο του 2016.

Από που προήλθε η αύξηση

Η άνοδος τον Οκτώβριο προήλθε κατά 50% και πλέον από την αύξηση των υπολοίπων των φυσικών προσώπων στους καταθετικούς τους λογαριασμούς.

Συγκεκριμένα, η μηνιαία άνοδος ανήλθε σε 643 εκατ. ευρώ, με τα υπόλοιπα να διαμορφώνονται στα 101,34 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από τον Ιούνιο του 2015, δεδομένου ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο δεν υπολογίζονται στα σχετικά μεγέθη οι καταθέσεις στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Είναι ο μήνας κατά τον οποίο επιβλήθηκαν τα capital controls. Χρειάστηκε να περάσουν δυόμιση περίπου χρόνια για να επανέλθουν οι καταθέσεις σε αυτά τα επίπεδα.

Η υπόλοιπη αύξηση των μεγεθών ήταν αποτέλεσμα της ενίσχυσης των καταθέσεων χρηματοπιστωτικών εταιρειών, πχ ασφαλιστικών εταιρειών.

Σταθερότητα στις επιχειρήσεις

Από την άλλη πλευρά τον Οκτώβριο τα υπόλοιπα των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων υποχώρησαν οριακά κατά 76 εκατ. ευρώ, διαμορφούμενα στα 19,24 δισ. ευρώ.

Θετικό είναι πάντως ότι σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο οι καταθέσεις της κατηγορίας έχουν ενισχυθεί κατά 2,2 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με την αρχή του χρόνου η άνοδος είναι μικρότερη, λόγω των πτωτικών πρώτων μηνών του 2017, καθώς περιορίζεται στα 1,35 δισ. ευρώ.

Το ανοδικό σερί

Σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο η αύξηση του συνόλου των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχει φτάσει τα 4,7 δισ. ευρώ.

Η άνοδος αυτή προήλθε κατά 50% από τις εισροές στους λογαριασμούς ιδιωτών και κατά 50% από τις εισροές στους λογαριασμούς επιχειρήσεων.

Από το Δεκέμβριο του 2016 η αύξηση των υπολοίπων είναι μικρότερη, φτάνοντας τα 2,3 δισ. ευρώ.

Πλέον, ο στόχος για το τέλος της χρονιάς είναι τα υπόλοιπα να αυξηθούν πάνω από τα 125 δισ. ευρώ.