A- A+
Πώς οι ...αμαρτίες του 2016 σας κόβουν το κοινωνικό μέρισμα - Όλες οι περιπτώσεις
Μπορεί να πληρείται σήμερα όλα τα κριτήρια για την εξασφάλιση του κοινωνικού μερίσματος, ωστόσο δεν είναι μόνο αυτά που λαμβάνονται υπόψιν για την έγκριση της αίτησης.

Μέχρι και την Τρίτη το πρωί είχαν υποβληθεί περί τις 700.000 αιτήσεις μέσω της online πλατφόρμας www.koinonikomerisma.gr. Η προθεσμία για τις αιτήσεις είναι η 12η Δεκεμβρίου.

Οι κόφτες

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι αρκετοί πολίτες πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, κόβονται από το σύστημα, λόγω άλλων προϋποθέσεων που έχουν τεθεί.

Συγκεκριμένα, οι περιπτώσεις που οι αιτούντες χάνουν το έκτακτο βοήθημα, είναι οι εξής:

1. Χρόνος ανεργίας το 2017

Για να δοθεί το επίδομα θα πρέπει να έχετε συμπληρώσει 6 συνεχόμενους μήνες ανεργίας.

Αν μέχρι τις 12/12, οπότε και λήγουν οι αιτήσεις δεν έχετε συμπληρώσει έξι μήνες, έστω και για μία ημέρα, η αίτησή σας απορρίπτεται.

2. Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Το συγκεκριμένο βοήθημα μετρά κανονικά στο εισόδημά σας. Αν λοιπόν το εισπράξατε το 2016 και ξεπεράσατε τα σχετικά όρια, κόβεστε από το σύστημα.

Ακόμη κι αν ανήκετε σε ευπαθή κοινωνική ομάδα, υπάρχει κίνδυνος να μη λάβετε το μέρισμα.

3. Επίδομα ανεργίας

Το επίδομα που λάβατε από τον ΟΑΕΔ προσμετράται κανονικά στο εισόδημα.

Αρα και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να κοπείτε αν ξεπεράσετε τα εισοδηματικά όρια. Δηλαδή μπορεί να είστε άνεργος και να μην δικαιούστε το βοήθημα.

4. Ακίνητη περιουσία

Αν πουλήσατε ένα ακίνητο ακόμη και την 1/1/2017, αυτό προσμετράται κανονικά στην ακίνητη περιουσία σας για την αξιολόγηση της αίτησης.

Κι αυτό διότι λαμβάνονται υπόψιν όλα τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης και συνεπώς η περιουσιακή κατάστασή σας κατά το έτος 2016.

Η περιουσιακή κατάσταση δε γίνεται να μεταβληθεί ακόμα και εάν έχει πραγματοποιηθεί πώληση περιουσίας μετά την 1/1/2017.

5. Συνδικαιούχος λογαριασμού

Μπορεί να είστε συνδικαιούχος σε λογαριασμό και να σας ανήκει μόνο ένα μέρος των καταθέσεων, ωστόσο θα ληφθεί υπόψιν το σύνολο του υπολοίπου του για την αξιολόγηση της περιουσιακής σας κατάστασης.

Εάν ξεπεράσετε το σχετικό όριο κόβεστε από το σύστημα, ακόμη κι αν τα χρήματα δεν σας ανήκουν.

Αυτό εξαρτάται από το ποσό των τόκων που φαίνεται στη δήλωσή σας ότι εισπράξατε το 2016.

6. Ιδιαίτερα για τα παιδιά

Δεν δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα όσοι δηλώνουν δαπάνες που καταβάλονται για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

7. Φιλοξενούμενα παιδιά

Οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούν να αιτηθούν. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να αιτηθεί για το κοινωνικό μέρισμα είτε ο πατέρας σας είτε η μητέρα σας και να τον συμπεριλάβουν στην αίτηση ως φιλοξενούμενο μέλος.

Άρα εάν το οι γονείς δεν πληρούν τα κριτήρια, ακόμη και αν κάποιος δεν έχει καθόλου εισοδήματα, ακίνητη περιουσία και είναι άνεργος, δεν δικαιούται το έκτακτο βοήθημα.

Αυτό ισχύει εάν κάποιος δεν είναι σήμερα φιλοξενούμενος, αλλά ήταν το 2016, βάση της δήλωσης που υπέβαλε.