A- A+
Από 250 έως 1.350 ευρώ το κοινωνικό μέρισμα - Πίνακας με τα ποσά και τα κριτήρια
Στη δημοσιότητα έδωσε η κυβέρνηση μέσω του Προϋπολογισμού του 2018 τα ποσά που θα λάβουν τα νοικοκυριά από το κοινωνικό μέρισμα, αλλά και τα κριτήρια που θα εξεταστούν.

Αναλυτικότερα, έχουν τεθεί συγκεκριμένα όρια περιουσίας, ακίνητης και κινητής, τα οποία θα πρέπει να πληρούνται παράλληλα με τα εισοδηματικά, για την εξασφάλιση του κοινωνικού μερίσματος.

Σύμφωνα με αυτά και ανάλογα με τον αριθμό μελών κάθε νοικοκυριού, τίθεται ανώτατο όριο για την αντικειμενική αξία των ακινήτων του τα 180.000 ευρώ και για τις καταθέσεις του τα 24.750 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού.

Για τον υπολογισμό του βοηθήματος δεν λαμβάνεται υπόψιν μόνον ο αριθμός των μελών του νοικοκυριού, αλλά και τυχόν φιλοξενούμενοι.

Ποιοι εξαιρούνται

Ρητά, εξαιρούνται από τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος νοικοκυριά, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:

- εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας,
- δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής,
- δηλώνουν δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία,
- δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.

Άλλες προϋποθέσεις

Ο δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια για τα τελευταία πέντε έτη, όπως αυτό προκύπτει από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων κατά την τελευταία πενταετία.

Ο δικαιούχος οφείλει να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μια φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός μηνός μέχρι και 31/10/2017, όπως αυτό προκύπτει από το μητρώο Άμεσα Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων του ΕΦΚΑ.

Τέλος, ο δικαιούχος και όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να έχουν υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016, εφόσον έχουν υποχρέωση.

Το επίδομα και τα κριτήρια