A- A+
Πρόστιμο 10% για τις αποδείξεις που δεν μάζεψαν θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι
Στην επιβολή προστίμου 10% επί του ύψους των αποδείξεων που δε θα καταφέρουν να συλλέξουν οι φορολογούμενοι, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν ένα συγκεκριμένο ύψος αποδείξεων, που θα εξαρτάται από το εισόδημά τους, θα καταβάλλουν φόρο ίσο με 10% επί της διαφοράς που θα προκύπτει.

Έτσι, ενώ με το παλαιό καθεστώς, οι φορολογούμενοι μάζευαν αποδείξεις για να πιάσουν το αφορολόγητο, με το νέο θα πληρώνουν πρόστιμο για τις αποδείξεις που δε μάζεψαν.

Επιπλέον, αποσυνδέεται το μειωμένο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ από το μέτρο των αποδείξεων, το οποίο θα ισχύει ανεξάρτητα από τα παρασταστικά δαπανών που θα καταθέσουν οι φορολογούμενοι στην εφορία.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, αν κάποιος πρέπει να μαζέψει αποδείξεις ύψους 10.000 ευρώ και συγκεντρώσει τις 8.000 ευρώ, τότε θα πληρώσει πέναλντι 10% επί της διαφοράς των 2.000 ευρώ. Δηλαδή θα καταβάλλει 200 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν το μέτρο θα εφαρμοστεί, ενώ δεν έχει καθοριστεί και το ποσοστό επί του εισοδήματος που πρέπει να αντιπροσωπεύουν οι αποδείξεις.

Είναι πιθανό το ποσοστό αυτό να αυξάνεται όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, ενώ το πιο πιθανό είναι το μέτρο να ισχύσει για τα εισοδήματα του 2011.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος στη συνέντευξή του την Τρίτη ανέφερε ως παράδειγμα κάποιον που έχει εισοδήματα 100.000 ευρώ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να μαζέψει αποδείξεις 60.000 ευρώ. Δηλαδή, θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις ίσες με το 60% του εισοδήματός του!

Το νέο αφορολόγητο

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το νέο αφορολόγητο ορίζεται στα 5.000 ευρώ και δε θα ισχύει για όλους, μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, ανεξάρτητα από το ύψος των αποδεόξεων που θα μαζεύουν.

Από το όριο αυτό εξαιρούνται νέοι έως και 30 ετών και συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, οι οποίοι θα έχουν αφορολόγητο όριο στα 9.000 - 9.500 ευρώ έναντι 12.000 ευρώ που προέβλεπε η αρχική εξαγγελία της κυβέρνησης.