A- A+
Σημαντική μείωση επιτοκίων στα νέα επιχειρηματικά δάνεια - Πόσο έπεσαν
Μείωσε κατά 12 μονάδες βάσης σημείωσε το Σεπτέμβριο το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πέφτοντας στο 4,70% από 4,82%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 5,34%.

Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε επίσης κατά 5 μονάδες βάσης στο 7,01%.

Τα δάνεια τακτής λήξης

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας και κυμαινόμενου επιτοκίου μειώθηκε κατά 18 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,15%.

Στην κατηγορία αυτή καταγράφηκαν οι ακόλουθες μεταβολές:

- Το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 11 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,44%,

- Για δάνεια άνω των 250.000 μέχρι και 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 30 μονάδες βάσης στο 4,61%

- Για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 26 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,97%.

Δάνεια προς νοικοκυριά

Από την άλλη πλευρά, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο1 μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,74%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 14,36%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 22 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 8,30%.