A- A+
Δικαστικές αποφάσεις: Δεν έιχαν γνώση των κινδύνων όσοι πήραν δάνεια σε ελβετικό φράγκο
Νέα απόφαση υπέρ των δανειοληπτών εξέδωσε η Δικαιοσύνη, θεωρώντας λανθασμένο τον τρόπο πώλησης στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου, οι δικαστές έκριναν ότι οι συμβάσεις δανείων σε CHF δεν αποτελούν απλές συμβάσεις δανείων αλλά πολυσύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Κι αυτό διότι αυτό που λάμβανε στα χέρια του ο δανειολήπτης ήταν το προϊόν της "μετατροπής" του δανείου από CHF σε ευρώ.

Τι δεν έγινε σωστά

Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα όφειλε να αναθέσει την ενημέρωση των καταναλωτών σε υπαλλήλους της (ή ειδικούς συμβούλους), που να διέθεταν ειδική πιστοποίηση σύμφωνα με τα ισχύοντα άρθρα του νόμου.

Οι δικαστές έκριναν ότι δεν παρασχέθηκε επαρκής, σαφής και πλήρης ενημέρωση των καταναλωτών για τους απορρέοντες από αυτού του είδους τις συμβάσεις κινδύνους.

Στο πλαίσιο αυτό, η παρεχόμενη προστασία στον καταναλωτή ήταν ανεπαρκής και βλαπτική.

Ελλιπής ενημέρωση

Επιπλέον, δεν προκύπτει ότι η ενημέρωση για τον συναλλαγματικό κίνδυνο που αναλάμβαναν οι καταναλωτές με την σύμβαση δανείου σε ελβετικό φράγκο, θα ήταν έγγραφη ή προφορική και αφετέρου.

Παράλληλα, δεν αναφέρεται ο τρόπος με τον οποίο οι αρμόδιοι υπάλληλοι της τράπεζας θα ενημέρωναν τους δανειολήπτες ώστε να εξασφαλιζόταν, με βεβαιότητα, ότι οι τελευταίοι θα είχαν κατανοήσει την επικινδυνότητα του εν λόγω προϊόντος.

Ως εκ τούτου οι καταναλωτές που σύναψαν αυτού του είδους τις δανειακές συμβάσεις δεν είχαν εξειδικευμένες γνώσεις στα προϊόντα επενδυτικού χαρτοφυλακίου.