A- A+
Eurobank: Από μετρητά και εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό η άνοδος των καταθέσεων
Στις εισροές χαρτονομισμάτων από τις θυρίδες και τα ...σεντούκια, αλλά και από χρήματα που βρίσκονταν στο εξωτερικό, οφείλεται κατά τη Eurobank, η άνοδος των καταθετικών υπολοίπων.

Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της, ο Σεπτέμβριος 2017 ήταν ο 4ος συνεχής μήνας με θετική μηνιαία μεταβολή για το σύνολο των καταθέσεων των νοικοκυριών.

Οι πηγές των εισροών

Με δεδομένο ότι η καταναλωτική δαπάνη των ελληνικών νοικοκυριών παραμένει υψηλότερη από το αντίστοιχο διαθέσιμο εισόδημά τους, δηλαδή η αποταμίευση είναι αρνητική, εξάγεται το συμπέρασμα ότι στη βραχυχρόνια περίοδο η κύρια πηγή ενίσχυσης των καταθέσεων προέρχεται από:

  • Την εισροή κεφαλαίων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της αλλοδαπής
  • Τη μείωση του αποθησαυρισμού

Σύμφωνα με την τράπεζα, στη μακροχρόνια περίοδο και με την υπόθεση εισόδου της ελληνικής οικονομίας σε ένα βιώσιμο μονοπάτι οικονομικής μεγέθυνσης, το σύνολο των καταθέσεων των νοικοκυριών δύναται να ενισχυθεί από τη δημιουργία νέου πλούτου (θετική αποταμίευση).

Πώς πήγε ο Σεπτέμβριος

Άνοδο για πέμπτο συνεχή μήνα σημείωσαν οι καταθέσεις φυσικών προσώπων και μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδος, η άνοδος των υπολοίπων για τις δύο αυτές κατηγορίες έφτασε τα 625 εκατ. ευρώ.

Κι αυτό συνέβη παρά τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις της περιόδου.

Αναλυτικότερα, τον περασμένο μήνα τα νοικοκυριά αύξησαν τα υπόλοιπά τους κατά 207 εκατ. ευρώ, ενώ οι μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις κατά 418 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω τουρισμού.

Πάνω οι προθεσμιακές

Ενδεικτική της βελτίωσης του κλίματος στην εγχώρια αγορά είναι η αύξηση των υπολοίπων των προθεσμιακών καταθέσεων από φυσικά πρόσωπα για τρίτο συνεχή μήνα, με τα υπόλοιπά τους να αυξάνονται το Σεπτέμβριο κατά 288 εκατ. ευρώ.

Την υπό εξέταση περίοδο καταγράφηκε εισροή μετρητών από τον κόσμο, ενώ επέστρεψαν και κάποια χρήματα από ρευστοποίησεις αμοιβαίων κεφαλαίων.

Επιπλέον, στήριξη στα μεγέθη προσφέρει και η αύξηση των συναλλαγών με κάρτες, η οποία διατηρεί στο σύστημα μισθούς και συντάξεις, που μεταφέρονται από τους λογαριασμούς των ιδιωτών στις επιχειρήσεις.

Θετικό πρόσημο το 2017

Με τη συνεχή άνοδο των υπολοίπων, η αγορά έχει πετύχει να ενισχύσει το σύνολο των καταθέσεων από την αρχή του χρόνου κατά 1,2 δισ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα των επιχειρήσεων έχουν ενισχυθεί κατά 2,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο του 2017 και των φυσικών προσώπων κατά 1,55 δισ. ευρώ.

Από τον περασμένο Μάιο όταν ξεκίνησε η άνοδος των υπολοίπων, οι καθαρές εισροές σε λογαριασμούς ιδιωτών και επιχειρήσεων έχει πλέον φτάσει τα 3,6 δισ. ευρώ.