A- A+
Νέος ΕΝΦΙΑ και με βάση τα ενοίκια που εισπράττει ο ιδιοκτήτης από το 2018
Αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έως και την ερχόμενη άνοιξη και υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ, βάση και των ενοικίων που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες, ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Με βάση το σχεδιασμό, στόχος είναι από το 2018 ο νέος ΕΝΦΙΑ να είναι έτοιμος, ώστε από το ερχόμενο φθινόπωρο οι 6.500.000 ιδιοκτήτες να πληρώσουν με βάση το νέο υπολογισμό του.

Τα τρία κριτήρια

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», ο νέος τρόπος υπολογισμού των αξιών των ακινήτων θα στηριχθεί σε τρεις παραμέτρους:

  • Μισθώματα
  • Τιμές από αγοραπωλησίες
  • Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τιμές - ενοίκια

Τα μισθώματα δηλώνονται στην εφορία ηλεκτρονικά και κατά συνέπεια υπάρχει έτοιμη βάση δεδομένων για να ξεκινήσει ο επανυπολογισμός των αντικειμενικών αξιών, άρα και η αναπροσαρμογή της επιβάρυνσης από τον ΕΝΦΙΑ.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι οι νέες τιμές ζώνης αναμένεται να αλλάξουν ως την Άνοιξη του 2018.

Οι νέες τιμές ζώνης

Επιπλέον, με νομοθετική ρύθμιση θα αλλάξει ο σκόπελος που υπάρχει και ορίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ εφαρμόζεται επι αντικειμενικών αξιών που είναι σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.

Αυτό θα επιτρέψει την εφαρμογή του νέου φόρου από την επόμενη χρονιά, με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού του.

Οι νέες τιμές ζώνης θα είναι αυξημένες στα νησιά και τις παραθαλάσσιες περιοχές, σε γειτονιές της Αθήνας που μέχρι πρότινος θεωρούνταν φτωχές και μειωμένες σε περιοχές που ήταν ακριβές αλλά λόγω κρίσης οι τιμές υποχώρησαν.