A- A+
ΔΕΔΔΗΕ: Κλέβουν ρεύμα 80 εκατ. ευρώ το χρόνο πειράζοντας τα ρολόγια της ΔΕΗ
Στα 80 εκατ. ευρώ υπολογίζει ο ΔΕΔΔΗΕ το κόστος των ρευματοκλοπών που γίνονται με το «πείραγμα» των ρολογιών της ΔΕΗ.

Η εταιρεία δέχεται συνεχώς νέες καταγγελίες για υπαλλήλους τους ή υπαλλήλους εργολάβων της, που επανασυνδέουν την παροχή ρεύματος σε ακίνητα που έχουν οφειλές και έχει διακοπή η σύνδεση με το δίκτυό της.

800.000 έλεγχοι ετησίως

Στο πλαίσιο αυτό ο ΔΕΔΔΗΕ δρομολόγησε και συστηματοποίησε σειρά ενεργειών και δράσεων, με κυριότερη την εντατικοποίηση των ελέγχων.

Υπολογίζεται πως σήμερα γίνονται περίπου 800.000 έλεγχοι ετησίως, τόσο στοχευμένοι, όσο και στο πλαίσιο άλλων εργασιών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον σχεδόν δεκαπλασιασμό των μηνύσεων που υπέβαλε για υποθέσεις εντοπισμένων ρευματοκλοπών και έφθασαν στο ακροατήριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 324 υποθέσεις που έφτασαν στις δικαστικές αίθουσες το 2015, εφέτος ο αριθμός τους έχει ήδη φτάσει τις 2.971.

Οι ποινές στους παραβάτες

Στις περιπτώσεις πιθανολογούμενης ρευματοκλοπής, ο μετρητής αντικαθίσταται προκειμένου να υποβληθεί σε έλεγχο, ώστε σε συνδυασμό με την εξέταση των καταναλώσεων του χρήστη να διερευνηθεί έχει πράγματι συντελεστεί ρευματοκλοπή ή όχι.

Στις περιπτώσεις αυτές προηγείται έγγραφη ενημέρωση προς τον αντίστοιχο προμηθευτή, αλλά και τον χρήστη, σχετικά με τον τόπο και χρόνο ελέγχου του μετρητή.

Σε περιπτώσεις διαπιστωμένων ρευματοκλοπών, οι χρήστες υποχρεούνται να καταβάλλουν τίμημα που αντιστοιχεί στη μη καταγραφείσα ενέργεια.

Το ύψος του τιμήματος υπολογίζεται βάσει διοικητικά οριζόμενης μοναδιαίας τιμής και ποσοστού προσαύξησης, τα οποία καθορίζονται με απόφαση της ΡΑΕ, η οποία λαμβάνει υπόψη το συνολικό (ανταγωνιστικές και ρυθμιζόμενες χρεώσεις) μέσο κόστος ενέργειας στην αγορά για έναν τυπικό οικιακό καταναλωτή χαμηλής τάσης του δικτύου και τις διαστάσεις του φαινομένου της ρευματοκλοπής και την ανάγκη λήψης αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό του.

Το ποσοστό προσαύξησης δύναται να διαφοροποιείται μεταξύ κατηγοριών καταναλωτών λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, καθώς επίσης και να αυστηροποιείται σε περίπτωση υποτροπής ή/και συστηματικής ρευματοκλοπής.