A- A+
Μεγάλη απάτη με spam SMS σε κινητά για να τα ξεκλειδώσουν και να τα πουλήσουν στη μαύρη αγορά
Σπείρα που αφού έκλεβε τα κινητά τηλέφωνα των θυμάτων, έστελνε απατηλά SMS με στόχο να τα ξεκλειδώσει και να τα πουλήσει στη μαύρη αγορά, συνέλαβε η Αστυνομία.

Οι παθόντες, μετά την αφαίρεση της συσκευής τους, δέχονταν e-mail στο ίδιο νούμερο, υποτίθεται από την κατασκευάστρια του κινητού εταιρεία, η οποία τους ενημέρωνε ότι η συσκευή τους έχει εντοπιστεί.

Στη συνέχεια, προκειμένου να εμφανιστεί η ακριβής τοποθεσία της συσκευής, το παραπάνω μήνυμα τους προέτρεπε να εισάγουν σε συγκεκριμένο διαδικτυακό τόπο (ο οποίος προσομοίαζε με τον επίσημο ιστότοπο της εταιρείας), τα στοιχεία σύνδεσής τους.

Μετά την εισαγωγή των παραπάνω στοιχείων, αυτά υποκλέπτονταν, με αποτέλεσμα να παρακαμφθούν τα μέτρα ασφάλειας της συσκευής και οι δράστες να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα της και να καταστεί η συσκευή λειτουργική και διαθέσιμη προς πώληση σε νέους χρήστες.

Πώληση στη μαύρη αγορά

Μέρος των κινητών τηλεφώνων εντοπίστηκε να διατίθεται προς πώληση μέσω αγγελιών, είτε σε προσωπικούς λογαριασμούς ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, είτε σε ιστοσελίδες αγοραπωλησιών.

Από την περαιτέρω ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών εντοπίστηκαν τρία καταστήματα πώλησης συσκευών κινητής τηλεφωνίας στο κέντρο της Αθήνας και μετά από έρευνες σε αυτά, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των ιδιοκτητών τους στην αγοραπωλησία των επίμαχων συσκευών και στη διαδικασία υποκλοπής των στοιχείων σύνδεσης.

Βρέθηκαν επίσης και κατασχέθηκαν 12 επιπλέον «έξυπνες» συσκευές (κινητά τηλέφωνα και ταμπλετ).

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι δύο από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων συνεργάζονταν με δύο άτομα πακιστανικής καταγωγής, τα οποία διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και αναλάμβαναν έναντι χρηματικής αμοιβής το ξεκλείδωμα των αφαιρεθέντων συσκευών, αποστέλλοντας τα απατηλά μηνύματα.