A- A+
Αιτήσεις στο Δημόσιο από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων - Το νέο δίκτυο
Τη δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, μέσω των οποίων θα μπορούν επαγγελματίες και επιχειρήσεις να κάνουν τα ...πάντα, αποφάσισε το υπουργείο Οικονομίας.

Με τον τρόπο αυτό οι συναλλασσόμενοι θα αποφεύγουν την επίσκεψη σε δημόσιες επιχειρήσεις για την υποβολή αιτήσεων, ενώ θα έχουν πλήρη υποστήριξη για τον τρόπο συμπλήρωσής τους και τα δικαιολογητικά.

Όλες οι υπηρεσίες

Όλα τα κέντρα (ΚΥΕΠΙΧ) θα παρέχουν διοικητικές πληροφορίες και η υποστήριξη των εταιρειών κάθε νομικής μορφής, ακόμη και των ατομικών, στη διεκπεραίωση διαδικασιών δημοσίου δικαίου.

Από την υποβολή μία αίτησης μέχρι την έκδοση της τελικής πράξης. Έτσι ο επιχειρηματίας προτού κάνει οτιδήποτε, θα απευθύνεται στα Κέντρα που θα τον κατευθύνουν.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το προωθούμενο νομοσχέδιο, το κάθε ΚΥΕΠΙΧ θα:

α. Ενημερώνει και πληροφορεί τις επιχειρήσεις για τις ενέργειες που απαιτούνται για τη διεκπεραίωση διοικητικών υποθέσεων,

β. Παραλαμβάνει αιτήσεις επιχειρήσεων για τη διεκπεραίωση υποθέσεών τους από τις υπηρεσίες του Δημοσίου, τα στοιχεία των οποίων καταχωρεί σε ειδικό πρωτόκολλο.

Διαθέτει για διευκόλυνσή τους έντυπα αιτήσεων κατά την παρ. 3 του άρθρου 3 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, Α' 45),

γ. Ελέγχει την πληρότητα των αιτήσεων των επιχειρήσεων και, αν για τη διεκπεραίωση της υπόθεσης απαιτούνται δικαιολογητικά, που δεν υποβάλλονται μαζί με την αίτηση, το ΚΥΕΠΙΧ τα αναζητά και τα παραλαμβάνει με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μετά από σχετική εξουσιοδότηση των επιχειρήσεων,

δ. Διαβιβάζει πλήρεις τους φακέλους των υποθέσεων των επιχειρήσεων, στην αρμόδια για τη διεκπεραίωσή τους υπηρεσία, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο.

Το τελικό έγγραφο αποστέλλεται από την αρμόδια υπηρεσία και πάλι στο ΚΥΕΠΙΧ όπου είχε υποβληθεί η αρχική αίτηση, από το οποίο το παραλαμβάνει εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος της επιχείρησης ή αποστέλλεται στην επιχείρηση από το ΚΥΕΠΙΧ στη διεύθυνση που έχει δηλωθεί με συστημένη επιστολή και με αντικαταβολή.

ε. Διεκπεραιώνει τις διαδικασίες των άρθρων 6 και 8 του ν. 4442/2016 (Α΄ 230) για την άσκηση μεταποιητικών δραστηριοτήτων.

Πού θα βρίσκονται

Τα ΚΥΕΠΙΧ συστήνονται με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, μετά από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του οικείου επιμελητηρίου.

Θα λειτουργούν εντός των επιμελητηρίων ή σε παραρτήματα αυτών. Από την έκδοση της απόφασης, στην οποία ορίζεται και η χωρική αρμοδιότητα, αλλά και ο κανονισμός λειτουργίας τους, τα ΚΥΕΠΙΧ θα πρέπει να συσταθούν εντός 60 ημερών.

Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης ρυθμίζεται αναλυτικά η διαδικασία πιστοποίησης και λειτουργίας των ΚΥΕΠΙΧ για την διεκπεραίωση των διαδικασιών έγκρισης και γνωστοποίησης μεταποιητικών δραστηριοτήτων.