A- A+
Κλήσεις της τροχαίας ανάλογα με το εισόδημα! Αλλάζει η νομοθεσία
Κλήσεις από την τροχαία ανάλογα με το εισόδημα θα επιβάλλονται στους παραβάτες με κύριο στόχο να δημιουργηθεί αντικίνητρο για παραβάσεις στα μεγάλα ...πορτοφόλια.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης προανήγγειλε τροποποιήσεις στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Τα νέα κριτήρια

Όπως είπε, θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια στο ύψος των προστίμων για παραβάσεις του ΚΟΚ, νέες κατηγορίες παραβάσεων (π.χ για αντικοινωνική συμπεριφορά), αλλά και ποινές χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Επίσης, ο κ. Σπίρτζης έκανε γνωστό πως στο μέλλον θα εισαχθούν εισοδηματικά κριτήρια στα πρόστιμα των οποίων οι αρχικές τιμές ορισμένων θα μειωθούν.

Σύντομα για την ίδια παράβαση θα ορίζεται μία βασική χρηματική ποινή, πάνω στην οποία θα υπάρχουν προσαυξήσεις ανάλογα με το εισόδημα, μετά από διασταύρωση με το υπουργείο Οικονομικών.

Μάλιστα πολύ σύντομα οι ποινές θα ομαδοποιηθούν σε τρεις βασικές κατηγορίες παραβάσεων: μικρής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας αντίστοιχα.

Επίσης θα προβλέπονται ποινές και για περιπτώσεις αντικοινωνικής συμπεριφοράς (όπως το πέταγμα του τσιγάρου από το παράθυρο) και συχνής πρόκλησης ατυχημάτων από ενασχόληση του οδηγού με το κινητό του τηλέφωνο, ενώ το αυτοκίνητο βρίσκεται εν κινήσει.

Κλήσεις χωρίς πρόστιμο

Σε αρκετές περιπτώσεις η παράβαση δεν θα συνοδεύεται καν από χρηματικό πρόστιμο, αλλά θα αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης και η πινακίδα, πρώτα για έναν-δύο μήνες και σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης, για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα.

Αν ο ίδιος οδηγός συνεχίσει τις παραβάσεις τότε θα πρέπει να ξαναδίνει εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης, σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε ο υπουργός.

Τέλος, ο υπουργός προανήγγειλε και αύξηση των ορίων ταχύτητας καθώς και εισαγωγή σημάτων για τα ποδήλατα.