A- A+
Γλυτώνουν σε πρώτη φάση το «σφυρί» τα σπίτια με εμπορική αξία κάτω των 300 χιλ. ευρώ
Εκτός ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, σε πρώτη φάση, τίθενται τα ακίνητα οφειλετών με αντικειμενική αξία κάτω των 300.000 ευρώ. Πότε ξεκινούν.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και οι τράπεζες ήλθαν σε άτυπη συμφωνία με τις τράπεζες για να εξαιρεθούν από τις εκποιήσεις των επόμενων μηνών τα ακίνητα αυτής της αξίας.

Οι πρώτοι πλειστηριασμοί μέσω της νέας πλατφόρμας αναμένεται να πραγματοποιηθούν στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου.

Πάντως ο αριθμός τους μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι μικρός και δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τους 200, λόγω της διαδικασίας που πρέπει να προηγηθεί για την προετοιμασία τους.

Ποια ακίνητα μπαίνουν στο στόχαστρο

Οι τράπεζες θα επικεντρωθούν τους επόμενους μήνες σε ακίνητα μεγάλης αξίας και επιφάνειας, που ανήκουν σε οφειλέτες που καθυστερούν για πολλά χρόνια τις δόσεις τους και αδιαφορούν στις προσκλήσεις που δέχονται για ρύθμιση των οφειλών τους.

Ο λόγος είναι απλός. Εκτός από την κοινωνική διάσταση του θέματος, δεν συμφέρει τις τράπεζες να εκπλειστηριάσουν μικρά και μη εμπορικά ακίνητα.

Καθώς με αυτόν τον τρόπο και δεν θα υπάρξει όφελος για αυτές, αφού δύσκολα θα πουληθούν, κι αν αυτό γίνει θα είναι σε πολύ χαμηλό τίμημα, και θα δημιουργεί πίεση στην κτηματαγορά, ρίχνοντας κι άλλο τις τιμές.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των τραπεζών, μέχρι και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έχουν βγει προς πώληση μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών περίπου 4.000 κατοικίες και 5.000 επαγγελματικά ακίνητα.

Ο δρόμος για τον πλειστηριασμό

Σημειώνεται ότι για να φτάσει μία υπόθεση στο Ειρηνοδικείο είναι απαραίτητη δικαστική διαταγή ή δικαστική απόφαση. Και πριν αυτές εκδοθούν ο οφειλέτης λαμβάνει γνώση.

Εκτός από τη δικαστική διαδικασία έχει και η διαδικασία του πλειστηριασμού πολλά στάδια.

Χρειάζεται κατά μέσο όρο περίπου 1,5 έτος κατ’ ελάχιστον για να φτάσουμε στη διενέργεια πλειστηριασμού. Πλέον, με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς το διάστημα αυτό πέφτει γύρω στους 7 μήνες.

Ο κώδικας δεοντολογίας

Εκτός από τη δικαστική διαδικασία, εδώ και 3 χρόνια οι τράπεζες πρέπει - πριν καν φτάσουν σε δικαστικές ενέργειες και καταγγελίες των δανείων - να ακολουθήσουν τη διαδικασία του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο Κώδικας υποχρεώνει τις τράπεζες πριν καταγγείλουν το δάνειο και πριν προσφύγουν στα δικαστήρια για να εκδοθεί η δικαστική απόφαση ή διαταγή πληρωμής, να προσπαθήσουν να βρουν μία λύση σε συνεργασία με το δανειολήπτη.

Και αυτή η διαδικασία θέλει ένα τουλάχιστον χρόνο. Δηλαδή από τη στιγμή που θα αποφασίσει η Τράπεζα να προχωρήσει σε πλειστηριασμό χρειάζεται συνολικά 2 χρόνια περίπου.

Σε αυτήν την περίοδο ο οφειλέτης ξέρει ότι έχει οφειλές και πρέπει να ανταποκριθεί και να τις ρυθμίσει. Σε καμία πάντως περίπτωση δεν αιφνιδιάζεται από τον πλειστηριασμό.