A- A+
Νέες προθεσμιακές καταθέσεις 7,8 δισ. ευρώ με μέσο επιτόκιο 0,62% τον Αύγουστο
Σχεδόν αμετάβλητο σε μηνιαία βάση παρέμεινε το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ειδικότερα, την υπό εξέταση περίοδο άνοιξαν προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια έως και 1 έτος, συνολικού ύψους 7,80 δισ. ευρώ.

Η μέση απόδοση διαμορφώθηκε σε 0,62% από 0,63% τον προηγούμενο μήνα.

Από την άλλη πλευρά, στις λίγες νέες προθεσμιακές με διάρκεια από 13 έως 24 μήνες που συνάφθηκαν, μόλις 95 εκατ. ευρώ, το μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 0,75% από 0,80% τον Ιούλιο.

Τι συμφέρει σήμερα

Σημειώνεται ότι πλέον τα περισσότερα προϊόντα της συγκεκριμένης κατηγορίας προσφέρονται με δωρεάν πρόωρη λήξη την ημέρα καταβολής των τόκων.

Ενώ εάν η κατάθεση «σπάσει» σε οποιαδήποτε άλλη ημέρα, το κόστος ανέρχεται στους τόκους της περιόδου εκτοκισμού που δεν ολοκληρώθηκε.

Ως εκ τούτου, εάν κάποιος είναι διατεθειμένος να δεσμεύσει χρήματα σε μία τράπεζα, τον συμφέρει να προτιμήσει ένα προϊόν 12μηνης διάρκειας με μηνιαία καταβολή τόκων και ανέξοδη διακοπή της.

Με τον τρόπο αυτό, εάν χρειαστεί τα χρήματα ή φοβηθεί για οποιοδήποτε λόγο, μπορεί να τα βγάλει από την προθεσμιακή, ακόμη και να τα «σηκώσει» εάν πρόκειται για νέο χρήμα.

Επιπλέον, κλειδώνει μία υψηλότερη απόδοση για ένα διάστημα, δεδομένου ότι τα επιτόκια θα υποχωρήσουν κι άλλο τους επόμενους μήνες.