A- A+
Τέλος η εφαρμογή e-tickets για τον ΟΑΣΑ στις 31/10 - Ξεκινά το ηλεκτρονικό εισιτήριο
Η εφαρμογή TfA mTickets (αγορά εισιτηρίων ΟΑΣΑ), μετά από δύο και πλέον έτη λειτουργίας, κλείνει τον κύκλο της, εξαιτίας της πλήρους εφαρμογής του «Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου».

Η δυνατότητα αγοράς νέων εισιτηρίων, μέσω της εφαρμογής TfA mTickets, έληξε την 01.10.2017 και τα προϊόντα κομίστρου, που έχουν ήδη αγοραστεί μέσω αυτής, θα μπορούν να επικυρωθούν μέχρι και την 31.10.2017.

Τα νέα εισιτήρια

Υπενθυμίζεται ότι στη διάθεση του επιβατικού κοινού βρίσκεται το «έξυπνο» ηλεκτρονικό εισιτήριο (ATH.ENA Ticket) και η «έξυπνη» (προσωποποιημένη και απρόσωπη) ηλεκτρονική κάρτα (ATH.ENA Card).

Αναλυτικότερα:

- Το ATH.ENA TICKET είναι το νέο εισιτήριο για τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Είναι κατασκευασμένο από χαρτί, με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από ένα συνηθισμένο εισιτήριο, αλλά περιλαμβάνει και μία ετικέτα RFID ώστε οι συναλλαγές (έκδοση-επικύρωση) να γίνονται ασύρματα.

Δεν είναι ένα εισιτήριο μίας χρήσης. Μπορεί να «επαναφορτιστεί» ξανά και ξανά με οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα προϊόντα κομίστρου μέσω των εκδοτηρίων ή των αυτόματων μηχανημάτων και να χρησιμοποιείται για μετακινήσεις μέχρις ότου να φθαρεί.

Η επικύρωση

Για την επικύρωση του ATH.ENA TICKET χρησιμοποιούνται τα νέα ακυρωτικά μηχανήματα που πλέον βρίσκονται σε λειτουργία σε όλα τα μέσα. Η επικύρωση γίνεται πλησιάζοντας το ATH.ENA TICKET σε απόσταση λίγων εκατοστών από το σημείο επαφής του ακυρωτικού μηχανήματος.

Στο Μετρό, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τον Προαστιακό (αστικό τμήμα και Αεροδρόμιο), χρησιμοποιούμε τις πύλες εισόδου/εξόδου.

Κατά την είσοδο, ακουμπάμε το ATH.ENA TICKET στο μηχάνημα επικύρωσης που βρίσκεται στα δεξιά μας. Εφόσον η επικύρωση είναι επιτυχής υπάρχει ηχητικό και οπτικό μήνυμα (δύο πράσινα φωτάκια).

Αν η επικύρωση είναι αποτυχημένη (π.χ. λόγω άδειου ATH.ENA TICKET υπάρχει και πάλι ηχητικό και οτικό μήνυμα (τέσσερα κόκκινα φωτάκια).

Κατά την έξοδο από το σταθμό προορισμού, ακουμπάμε και πάλι το ATH.ENA TICKET στο μηχάνημα επικύρωσης που βρίσκεται στα δεξιά της πύλης εξόδου (όταν οι πύλες θα είναι κλειστές).

Προς το παρόν οι πύλες παραμένουν ανοικτές και θα κλείσουν μόνο όταν η χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου έχει γενικευθεί για όλους τους επιβάτες και τα παλιά εισιτήρια και κάρτες απεριορίστων διαδρομών καταργηθούν εντελώς.

Στα Λεωφορεία, τα Τρόλεϊ και το Τραμ χρησιμοποιούμε τα νέα ακυρωτικά μηχανήματα μπλε χρώματος που βρίσκονται κοντά σε κάθε πόρτα. Επικυρώνουμε το ATH.ENA TICKET μόνο κατά την είσοδο στο όχημα.

Έκδοση παλαιών εισιτηρίων

Η έκδοση των παλιών εισιτηρίων συνεχίζεται προς το παρόν από όλα τα εκδοτήρια εισιτηρίων και τα παλιά εκδοτικά μηχανήματα.

Το πότε θα σταματήσει εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία θα γίνει η μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Κατά αυτή την μεταβατική περίοδο η χρήση των παλιών και νέων εισιτηρίων γίνεται ταυτόχρονα ενώ, λογικά, θα υπάρξει και διαδικασία αντικατάστασης/επιστροφής παλιών εισιτηρίων προς το τέλος της μετάβασης.

Η δική μας εκτίμηση είναι ότι τα παλιά εισιτήρια θα χρησιμοποιούνται τουλάχιστον ως τις αρχές του 2018, αν όχι και αργότερα.


- Η ATH.ENA CARD είναι η νέα ηλεκτρονική κάρτα του ΟΑΣΑ που πρόκειται να αντικαταστήσει τις σημερινές κάρτες απεριορίστων διαδρομών προσφέροντας όμως ακόμα περισσότερα προϊόντα κομίστρου.

Είναι μία επαναφορτιζόμενη κάρτα και έτσι, μετά την αγορά της, είναι δυνατό να φορτίζεται ξανά και ξανά με προϊόντα κομίστρου από τα εκδοτήρια εισιτηρίων ή τα αυτόματα μηχανήματα.

Ενώ το ATH.ENA TICKET είναι ένα ανώνυμο επαναφορτιζόμενο εισιτήριο, η ATH.ENA CARD έχει τη δυνατότητα να εκδοθεί προσωποποιημένη, ανήκοντας αποκλειστικά στον κάτοχό της, το όνομα και η φωτογραφία του οποίου εμφανίζονται πάνω στην κάρτα.

Η ATH.ENA CARD επίσης μπορεί να φορτιστεί με περισσότερα προϊόντα κομίστρου από το ATH.ENA TICKET: από ένα ενιαίο εισιτήριο μέχρι απεριόριστες μετακινήσεις έως και 360 ημέρες.

Τέλος, σε περίπτωση απώλειας είναι δυνατή η αντικατάσταση της ATH.ENA CARD έτσι ώστε να μη χάνεται το υπόλοιπο που είναι αποθηκευμένο σε αυτή, ενώ το ATH.ENA TICKET δεν παρέχει αυτή τη δυνατότητα.