A- A+
Μπλόκο στις κατασχέσεις κοινωνικών επιδομάτων από την εφορία
Μπλόκο στις κατασχέσεις κοινωνικών επιδομάτων για χρέη προς το Δημόσιο, βάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με νέα της εγκύκλιο.

Σύμφωνα με αυτήν, δεν επιτρέπεται η κατάσχεση ή δέσμευση προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων για χρέη προς το δημόσιο.

Επιπλέον, εάν έχει ήδη γίνει κάτι από τα δύο, τότε τα χρήματα θα πρέπει είτε να επιστραφούν ή να αποδεσμευτούν από το λογαριασμό.

Πότε ισχύει

Ο παραπάνω κανόνες ισχύουν για τις εξής περιπτώσεις:

  • Προνοιακά - κοινωνικά επιδόματα και βοηθήματα
  • Μακροχρόνια άνεργοι χωρίς άλλες πηγές εισοδημάτων του οφειλέτη ή της συζύγου
  • Σοβαρά προβλήματα υγείας

Η διόρθωση του λάθους

Στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι έχει επιβληθεί κατάσχεση σε (ατομικό ή κοινό) τραπεζικό λογαριασμό (ανεξάρτητα από το αν έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος ή όχι) επί καταθέσεων προερχομένων από καταβολή προνοιακού ή άλλου "κοινωνικού επιδόματος" ή βοηθήματος, η κατάσχεση περιορίζεται, μετά από αίτηση του οφειλέτη.

Έτσι, , αποδεσμεύεται το σύνολο του δεσμευθέντοςποσού, εφόσον κατά την κείμενη νομοθεσία τα ανωτέρω επιδόματα/βοηθήματα προβλέπονται ρητώς ως ακατάσχετα (πχ επίδομα κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ, επίδομα θέρμανσης, διατροφή ανηλίκου τέκνου κλπ).

Η αποδέσμευση του συνόλου του δεσμευθέντος ποσού επιδόματος/ βοηθήματος ισχύει και στην περίπτωση που ως δικαιούχος ή συνδικαιούχος του κατασχεθέντος τραπεζικού λογαριασμού αναγράφεται υποχρεωτικά τρίτο πρόσωπο.