A- A+
Χαρίζει μέρος του χρέους ο ΟΕΚ για πρόωρη εξόφληση στεγαστικών δανείων
Μέρος της οφειλής σε όσους έχει χορηγήσει στεγαστικό δάνειο, το οποίο εξοφλείται πρόωρα, παρέχει ο ΟΕΚ. Η έκπτωση ξεκινά από το 3% και αυξάνεται κατά 3% για κάθε επιπλέον έτος που μένει έως τη λήξη μίας σύμβασης.

Με απόφαση της κυβέρνησης, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) προχωρά στην παροχή μίας σειράς διευκολύνσεων σε όσους έχει χορηγήσει στεγαστικό δάνειο, με στόχο να αντλήσει ρευστότητα από τους δικαιούχους των δανείων του.

Συγκεκριμένα, ο ΟΕΚ παρέχει τις παρακάτω διευκολύνσεις:

- Έκπτωση επί της οφειλής για πρόωρη εξόφληση

Όσοι από τους δικαιούχους είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεών τους, μπορούν να προχωρήσουν σε πρόωρη εξόφληση ολόκληρου του δανείου, κερδίζοντας έκπτωση επί του άληκτου κεφαλαίου τους.

Συγκεκριμένα, παρέχεται έκπτωση που φτάνει στο 3% για τον πρώτο χρόνο ως την πλήρη εξόφληση του δανείου, ποσοστό που αυξάνει κατά 3% για κάθε επόμενο έτος.

Δηλαδή ισχύουν οι εξής εκπτώσεις: 3% τον πρώτο χρόνο, 6% το δεύτερο, 9% τον τρίτο, 12% τον τέταρτο κ.ο.κ.

Αν για παράδειγμα το ανεξόφλητο κεφάλαιο ενός στεγαστικού δανείου ανέρχεται σε 100.000 ευρώ και απομένουν πέντε έτη έως και την πλήρη εξόφλησή του, τότε αν ο δανειολήπτης προχωρήσει στην εξόφλησή του, κερδίζει τα εξής:

- Τον πρώτο χρόνο 3%: 600 ευρώ
- Το δεύτερο χρόνο 6%: 1.200 ευρώ
- Τον τρίτο χρόνο 9%: 1.800 ευρώ
- Τον τέταρτο χρόνο 12%: 2.400 ευρώ
- Τον πέμπτο χρόνο 15%: 3.000 ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ: 9.000 ευρώ

Στην προκειμένη περίπτωση ο ΟΕΚ χαρίζει 9.000 ευρώ από την οφειλή, ενώ ο δανειολήπτης γλυτώνει και την καταβολή των τόκων.

- Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να τις εξοφλήσουν είτε εφάπαξ με έκπτωση 80% επί των επιβαρύνσεων, είτε σε δόσεις με ποσοστό έκπτωσης 50% επί των επιβαρύνσεων.

Ο αριθμός των δόσεων κυμαίνεται από 6 έως 24, ενώ η ελάχιστη δόση διαμορφώνεται στα 100 ευρώ.

- Αναστολή πληρωμής για ανέργους

Ειδικό πρόγραμμα προβλέπεται για όσους έχουν χάσει τη δουλειά τους, καθώς παρέχεται σε όλους του ανέργους με οικογενειακό εισόδημα κάτω από 20.000 ευρώ, η δυνατότητα περιόδου χάριτος για όσο χρόνο οι δικαιούχοι παραμένουν στην κατάσταση αυτή.

Η αναστολή των δόσεων δεν μπορεί να υπερβεί την 31η Δεκεμβρίου 2012.