A- A+
Πλαστικές σακούλες: Προστιμά από 200 έως 5.000 σε όσους δεν συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες
Με πρόστιμα από 200 έως 5.000 ευρώ απειλούνται οι επιχειρήσεις που δεν θα συμμορφωθούν στους νέους κανόνες που θα ισχύουν από 1/1/2018 για τις πλαστικές σακούλες.

Ο σχετικός νόμος δημοσιεύτηκε και αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων λιανικής, κι όχι μόνο τα σούπερ μάρκετ.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε τρίμηνο στην εφορία το ποσό που εισέπραξαν από τους πελάτες τους για τις σακούλες που έδωσαν.

Το τέλος μάλιστα θα πρέπει να αναγράφεται στις αποδείξεις που θα εκδίδουν κατά την πώληση των προϊόντων τους.

Οι υποχρεώσεις

Σημειώνεται ότι η απόφαση εφαρμόζεται στις πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος τοιχώματος μέχρι 70 (mm).

Οι νέοι κανόνες σχετικά με την διάθεση πλαστικών σακούλων από τα καταστήματα λιανικής προς τον καταναλωτή, που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Από εκείνη την ημερομηνία οι σακούλες δεν θα διατίθενται δωρεάν στους καταναλωτές, αλλά θα χρεώνονται καταναλωτή.

Επιπλέον, μία ακόμη πινακίδα θα προστεθεί στο κατάστημα και σε εμφανές σημείο, όπου θα αναγράφεται το κείμενο: «Οι λεπτές σακούλες μεταφοράς υπόκεινται στο περιβαλλοντικό τέλος (με αναγραφή ουσιαστικά της τιμής της σακούλας) με σκοπό τη μείωση χρήση τους».

Το ύψος του τέλους

Το ύψος του περιβαλλοντικού τέλους καθορίζεται με κριτήριο τον ανταποδοτικό του χαρακτήρα ανάλογα με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της ανάκτησης ή διάθεσης των λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς, τις δυνατότητες ανακύκλωσης και βιοδιάσπασής τους, την ανθεκτικότητα τους ή τη συγκεκριμένη χρήση για την οποία προορίζονται.

Συγκεκριμένα καθορίζεται ότι:

α) Από την 1η Ιανουαρίου 2018 το περιβαλλοντικό τέλος για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς προσδιορίζεται στην τιμή των 3 λεπτών.

β) Από την 1η Ιανουαρίου 2019 το περιβαλλοντικό τέλος για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς προσδιορίζεται στην τιμή των 7 λεπτών.

Δήλωση στην εφορία!

Κάθε έμπορος υποχρεούται ανά τρίμηνο, την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα και για πρώτη φορά στις 30 Απριλίου 2018, να υποβάλλει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δήλωση απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους.

Το τέλος αναγράφεται στα παραστατικά πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων και αποτυπώνεται στα λογιστικά αρχεία που τηρεί η επιχείρηση.

Να τονιστεί ότι τα ανωτέρω ποσά του τέλους πρέπει να αναγράφονται με τρόπο διακριτό στα παραστατικά πώλησης προ ΦΠΑ.

Περαιτέρω, στις υποχρεώσεις της επιχείρησης περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών με την προβλεπόμενη σήμανση.

Για τον έμπορο που παραβαίνει τις υποχρεώσεις του, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο από 200 μέχρι 5.000 ευρώ, ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης.